All the Money in the World / Pentru toţi banii din lume (2017) – recenzie film

all-the-money-in-the-world

Titlu original / in limba romana: All the Money in the World / Pentru toţi banii din lume;

Regie: Ridley Scott;

Scenariu: David ScarpaJohn Pearson;

Distributie: Michelle WilliamsChristopher PlummerMark Wahlberg; 

Durata: 132 min.;

Productie: Imperative EntertainmentPanorama FilmsRedRum Films;

Data premierei in Romania: 2 februarie 2018;

Distribuit in Romania de: Vertical Entertainment;

Nota filmsiteatru.ro: 6,5-7


 All the Money in the World (2017) on IMDb

Recenzii de film acum si pe YouTube!

SINOPSIS

Lansat dupa ce, practic, a fost refacut in totalitate din cauza eliminarii lui Kevin Spacey din distributia sa in urma scandalului sexual la care acesta a fost parte, filmul All the Money in the World / Pentru toţi banii din lume a ajuns si in Romania, gratie distribuitorului Vertical Entertainment, multumita caruia am vazut si eu avanpremiera pentru presa.

Spuneam ca a avut parte de un imens scandal acest film. Dar cum “there’s no such thing as bad publicity”, scandalul s-a dovedit benefic pentru noua pelicula a lui Ridley Scott. Pentru ca, desi este un film peste medie, sincer nu cred ca ar fi atras atentia juriului Academiei Americane in asa masura incat sa-l ia in considerare pentru nominalizarile la Oscar din acest an. Dar cum am spus, tot raul e spre bine si filmul apare pe afis cu mult-ravnita “lauda”: nominalizat la Oscar.

Povestea reala pe marginea careia a tesut Ridley Scott firul narativ al filmului este aceea a celui mai bogat om al vremii sale, J. Paul Getty si a rapirii nepotului acestuia de catre o grupare mafiota italiana.

Povestea romantata a intamplarilor reale are o mica problema chiar daca e pusa in scena de marele Ridley Scott: pare prea plata si prea impersonala. Nu are darul de a te face, ca spectator, sa empatizezi cu personajele si cu drama lor. Nu reusesti sa intelegi, in afara de faptul ca a trait o drama, care a fost rolul mamei celui rapit in decursul intregii istorii. Asisti oarecum mult prea obiectiv la ceea ce se infatiseaza pe ecran si la final realizezi ca in cele doua ore si 12 minute de pelicula, aceasta nu ti-a provocat stari emotionale importante.

Ai momente in care parca l-ai urî pe batranul imbogatit de pe urma petrolului pentru ca nu vrea sa le plateasca celor ce l-au rapit pe cel mai iubit nepot al lui 17 milioane de dolari, insa, in acelasi timp, tot povestea te lasa sa intelegi ca oamenii bogati sunt bogati pentru ca au calcat toata viata pe cadavre, nu conteaza ale cui si astfel parca il intelegi pe batranul avar, jucat magistral de Christopher Plummer.

Jocul acesta intre extreme pe care are tendinta sa ti-l ofere filmul, in speranta ca reuseste sa faca din povestea unei rapiri relativ banale o istorie remarcabila si memorabila, are, in opinia mea, efectul invers, aducand practic pe ecran o productie pe care in jumatate de an ne-o vom aduce vag aminte.


JOC ACTORICESC SI REGIE

Filmul se sprijina practic pe un careu de asi: Michelle WilliamsChristopher PlummerMark Wahlberg respectiv Ridley Scott. Fiecare isi are rolul sau si momentul sau. Desi poate avem unele secvente de un dramatism exagerat sau altele in care s-ar cuveni mai multa drama, faptul ca una peste alta au trebuit sa respecte povestea e clar ca si-a pus amprenta pe scenariu si implicit pe desfasurarea filmului. 

Sincer nu stiu daca vom asista la acordarea unui Oscar pentru acest rol veteranului Christopher Plummer, ce e insa cert este faptul ca filmul a castigat la toate capitolele prin inlocuirea de care vorbeam mai devreme, desi asta a insemnat cheltuieli de timp si bani suplimentare, care nu stiu sigur daca vor fi recuperate. 

Avem de-a face in mare cu un film destul de paradoxal atunci cand ne referim la jocul actorilor. Pe de-o parte avem pe masa un subiect care atrage prin natura sa si care pe deasupra are si un trailer destul de reusit, iar pe de alta parte primim acel joc plat de care pomeneam mai devreme si care ne lasa o impresie ca filmul a fost prea lung.


REACTIA CRITICLIOR

In final filmul are darul sa intrige, asta e clar si in acelsi timp e un lucru pozitiv. Nu am a remarca lucruri radical negative la adresa sa si acest lucru ma bucura, in fond pentru mine un film e, indiferent de rezultatul final, o opera in care niste oameni au investit suflet si resurse, de aceea criticarea cu orice pret isi pierde din valoare.

Andy Lea de la Daily Express imi canta in struna: 🙂

IIt was an expensive gamble but it has paid off handsomely. [Christopher] Plummer is the best thing in the film.

In afara de asta, probabil mult din film este salvat de distributie, de aceea este, in opinia mea, un film de vizionat, nu numai pentru ca e in galeria selecta a nominalizatilor la Oscar!

Hai, v-am pupat! 🙂


TRAILER

Click AICI pentru a viziona trailerul oficial in limba romana!


 

Titlu original / in limba romana: Beach Bum/ Regele plajei; Regie: Harmony Korine; Scenariu: Harmony
Titlu original / in limba romana: Mia and the White Lion / Mia si leul alb;
Iata nominalizarile din acest an: Cel mai bun film: BlacKkKlansmanBlack PantherBohemian RhapsodyThe FavouriteGreen BookRomaA Star
Titlu original / in limba romana: Bumblebee; Regie: Travis Knight; Scenariu: Christina Hodson; Distributie: Hailee Steinfeld; John Cena, Jorge Lendeborg
Titlu original / in limba romana: Robin Hood; Regie: Otto Bathurst; Scenariu: Ben Chandler, David

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.