Mia and the White Lion (2018) – recenzie film

Mia and the White Lion

Titlu original / in limba romana: Mia and the White Lion / Mia si leul alb;

Regie: Gilles de Maistre;

Scenariu: Prune de MaistreWilliam Davies;

Distributie: Daniah De VilliersMélanie LaurentLangley Kirkwood;

Durata: 98 min.;

Productie: Galatée Films, Outside Films, Film Afrika Worldwide;

Data premierei in Romania: 8 februarie 2019;

Distribuit in Romania de: Ro Image 2000 , Prorom;

Nota filmsiteatru.ro: 6,5-7


SINOPSIS

Adaptat dupa o poveste adevarata, la initiativa unor organizatii non-guvernamentale care militeaza pentru stoparea imputinarii efectivelor de lei pe continentul african si sub inaltul patronaj al Printului Albert de Monaco, filmul Mia si leul alb este un film-manifest mixat cu documentar, mixat cu film artistic.

Povestea, reala, asa cum am precizat deja, se desfasoara pe parcursul a 3 ani, din momentul in care Mia si familia sa se muta in Africa de Sud de la Londra pentru a deschide o ferma in care ingrijesc si inmultesc animale salbatice, cu preponderenta lei.

Partea frumoasa este ca, intr-una din zile, la ferma se naste un pui de leu alb, frumos, jucaus si, asa cum spuneau legendele locului, providential pentru un anumit trib de bastinasi dintr-o regiune-rezervatie naturala a Africii de Sud.

Mia, fata proprietarilor fermei, se indragosteste de maiestuoasa creatura si devine nelipsita in preajma felinei. Modul in care filmul nareaza perioada de trei ani in care relatia dintre om si fiara se consolideaza, dar si minunata alaturare de imagini a la safari de care avem parte in acest film, m-au facut sa-i atribui veleitati de documentar si film artistic in acelasi timp.


JOC ACTORICESC SI REGIE

Mama Miei in film nu este alta decat ce care a intruchipat-o pe Shosanna in minunatia de Inglorious Basterds a lui Tarantino, Mélanie Laurent. In afara de ea, careia nu mi s-a parut ca i s-a potrivit rolul intr-o prea mare masura, am remarcat-o, evident, pe Mia, a carei legatura cu leul alb a facut practic tot filmul, dar si pe fratele acesteia, Mick, jucat de Ryan Mac Lennan.

La nivel de regie s-a apelat, in mod clar, la latura sensibila a celor ce vor vedea filmul si, din cate am observat la iesirea de la avanpremiera oferita de RoImage, ideea a prins. E clar ca, din cauza faptului ca filmul s-a bazat pe fapte reale, nu s-a prea putut jongla cu imaginatia, dar pana la urma filmul a transmis mesajul pentru care a fost facut, si in acest caz toata lumea se pare ca a fost fericita.


REACTIA CRITICILOR

Fiind film european si mai ales film-manifest, nu am gasit pe niciunul din site-urile care deobicei constituiau sursa pentru acest paragraf al recenziilor mele vreo vorba despre acest film.

Cred totusi ca reactia spectatorilor care au asistat impreuna cu mine la proiectie, precum si parerile celor avizati – si anume ca avem de-a face cu un film sensibil, emotionant, peste medie – ma indreptatesc sa adresez cititorilor acestei recenzii indemnul de a vedea acest film.

Trailer subtitrat in limba romana.

Hai, v-am pupat! 🙂

Titlu original / in limba romana: Beach Bum/ Regele plajei; Regie: Harmony Korine; Scenariu: Harmony
Iata nominalizarile din acest an: Cel mai bun film: BlacKkKlansmanBlack PantherBohemian RhapsodyThe FavouriteGreen BookRomaA Star
Titlu original / in limba romana: Bumblebee; Regie: Travis Knight; Scenariu: Christina Hodson; Distributie: Hailee Steinfeld; John Cena, Jorge Lendeborg
Titlu original / in limba romana: Robin Hood; Regie: Otto Bathurst; Scenariu: Ben Chandler, David
Titlu original / in limba romana: Hunter Killer/Operatiunea Hunter Killer; Regie: Donovan Marsh; Scenariu: Arne Schmidt, Jamie

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

AllEscort