Hunter Killer/Operatiunea Hunter Killer (2018) – recenzie film

Hunter Killer

Titlu original / in limba romana: Hunter Killer/Operatiunea Hunter Killer;

Regie: Donovan Marsh;

Scenariu: Arne SchmidtJamie Moss;

Distributie: Gerard Butler, Gary Oldman, Common;

Durata: 121 min.;

Productie: Hunter Killer ProductionsG-BASEHishow Entertainment;

Data premierei in Romania: 26 octombrie 2018;

Distribuit in Romania de: Ro Image 2000 , Prorom;

Nota filmsiteatru.ro: 7,5-8


SINOPSIS

Urmarind primele cadre ale acestui film nu poti sa nu iti aduci aminte de mult mai celebrul The Hunt of Red October (Vanatoarea lui Octombrie Rosu) din 1990, cu Sean Connery si Alec Baldwin. Ai impresia ca ce ai invatat acolo (tehnici de urmarire intre submarine, faptul ca in apa zgomotele se propaga intr-un anumit fel), sunt lucruri pe care le stii de-o viata si odata stiute, ele sunt subintelese aici.

Sincer sa fiu, am mers la acest film fara prea mari asteptari, insam in mod ciudat, dupa 20 de minute m-am surprins atent la actiunea de pe ecran si traind cum de multa vreme nu am mai facut-o actiunea filmului odata cu eroii sai. Hotarat lucru, filmul S-a nascut o stea/A star is born a dat startul filmelor de o calitate peste medie in acest sezon!

Filmul pare sa incerce resuscitarea unui subiect atat de cliseic incat in primele minute te trezesti intrebandu-te cum de nu inceteaza Hollywood-ul sa aduca pe ecrane subiecte tangentiale cu Razboiul Rece, mai ales ca scenaristii americani nu exceleaza mereu printr-o buna cunoastere a realitatilor ruse, rezultand de multe ori un film sub-mediocru.

Nu si de aceasta data. Dupa ce am fost introdusi in tensiunea fireasca dintre rusi si americani la capitolul inzestrare militara si, mai specific, tensiunea nascuta de apropierea unor submarine americane de apele teritoriale ruse, totul se suceste, iar noi ne trezim in plina lovitura de stat rusa, in asa fel incat, din baietii buni, americanii devin baietii cei mai buni! 🙂

Am fost impresionat de detalierea la care am asistat apropos de modul in care arata submarinele, de cum se conduc la nivel tehnico-tactic, filmul fiind din acest punct de vedere o reusita la nivel de suspans, dar si de consistenta a actiunii. 

Sunt cateva puncte slabe, evident, insa in linii mari pot spune ca avem de-a face cu o surpriza placuta si cu un film de vazut neaparat.

Ce gand mi-a ramas in minte apropos de tema filmului este acela ca, de fapt, tot ce inseamna razboi, armata, inarmare, arme, sunt toate niste prostii inventate de niste baietei bolnavi de putere si frustrati profund, care incearca sa triumfe inutil in fata nimanui, actiunile lor neaducand decat durere si distrugere.


JOC ACTORICESC SI REGIE

Spuneam la inceput ca nu ma asteptam la prea multe de la acest film si ca am fost placut surprins de desfasurarea sa. La fel am fost de placut surprins de prestatia lui Gerard Butler (desi ma asteptam la un joc plat, neconvingator), in timp ce marele Gary Oldman (care nu mai devreme de anul trecut a castigat Oscar pentru prestatia din Darkest Hour), a facut un rol dezlanat, haotic, de parca era sub influenta unor substante interzise…

Donovan Marsh este un regizor de televiziune sud-african care, sincer, mie personal, nu-mi spunea nimic inainte de film. Dupa ce am vazut produsul finit pot spune ca nu arata rau si ca, desi a folosit filmarea “din mana” in multe momente, nu a abuzat de ea si si-o poate aroga ca pe o victorie dupa acest film.

Totodata, ca detaliu, se vede ca s-a documentat apropos de modul in care ocupantii unui submarin se pozitioneaza in momente de diferita inclinare a acestuia, detaliu care a dat inca o nota de autenticitate peliculei.

Este clar, e un film al surprizelor controversate, drept pentru care va indemn inca odata sa nu-l ratati!


REACTIA CRITICILOR

Pe mine filmul m-a convins. Se pare ca si publicul are pareri si asteptari pozitive de la el. Problema e la critici, iar acestia nu au de multe ori cuvinte de lauda la adresa lui.

A better-than-expected entry in the all-too-often neglected sub sub-genre, with Butler showing impressive restraint.

Chris Hewitt – Empire

Vedeti aici trailerul subtitrat in limba romana.

Hai, v-am pupat! 👋

Titlu original / in limba romana: Beach Bum/ Regele plajei; Regie: Harmony Korine; Scenariu: Harmony
Titlu original / in limba romana: Mia and the White Lion / Mia si leul alb;
Iata nominalizarile din acest an: Cel mai bun film: BlacKkKlansmanBlack PantherBohemian RhapsodyThe FavouriteGreen BookRomaA Star
Titlu original / in limba romana: Bumblebee; Regie: Travis Knight; Scenariu: Christina Hodson; Distributie: Hailee Steinfeld; John Cena, Jorge Lendeborg
Titlu original / in limba romana: Robin Hood; Regie: Otto Bathurst; Scenariu: Ben Chandler, David

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

AllEscort