Zootopia / Zootropolis (2016) – recenzie film

Titlu in limba romana: Zootropolis;

Titlu original: Zootopia;

Regie: Byron Howard, Rich Moore;

Scenariu: Byron Howard, Jared Bush;

Distributie: Ginnifer Goodwin, Jason Bateman, Idris Elba; 

Durata: 108 min.;

Productie: Walt Disney Animation Studios, Walt Disney Pictures;


 Zootopia (2016) on IMDb

SINOPSIS

Am mers la Zootropolis/Zootopia dupa ce am vazut trailerul lui (vedeti-l mai jos si va veti convinge). E un film atat de fain incat, desi este un desen animat, nu este un film pentru copii. Sau nu doar pentru copii. Este bine realizat, bine desenat, bine scris ca scenariu, are toate tipurile de personaje (s-au desenat nici mai mult nici mai putin de 64 de specii diferite de animale!) si de intriga, este un film complet cum cred ca de la Finding Nemo n-am mai vazut. Si nu stiu de ce am impresia ca nu i se acorda destula atentie, cel putin la noi.

Filmul are ca personaj central o fetita-iepuras care este altfel decat cei ca ea si care viseaza sa ajunga politist in orasul animalelor Zootropolis. Desi toata lumea ii spune sa nu incerce sa isi depaseasca statutul, Judy Hopps (cu vocea lui Ginnifer Goodwin), nu asculta de nimeni, absolva cu brio cursurile scolii de ofiteri de politie si pleaca in orasul mult-visat la slujba mult-visata.  Mi-a amintit putin de Oblio, minunea de film absurd faurit pe muzica Batlesilor, dar nu m-a deranjat deloc acest lucru.

Vartejul aventurilor prin care trece Judy, modul in care ajunge sa-si faca prieteni, simpatii si antipatii, toate micile comedii de situatii care apar la tot pasul in film, ma fac sa va recomand filmul cu cel mai mare drag.


JOC ACTORICESC SI REGIE

Lumea inchipuita in Zootropolis este o lume in care toate animalele, indiferent de dimensiuni si obiceiuri traiesc in armonie. Putem sesiza aluzii mai mult sau mai putin fine la nazuinta aproape cliseistica catre egalitatea de sanse si catre politically correctness, dar suntem prea bine-dispusi ca sa ne agatam de detalii de genul asta.

Ca scenariu, regie si voci ce isi aduc contributia la realizarea acestui film, remarcam modul in care se reuseste ca dintr-un film de desen animat sa se faca un film in toata puterea cuvantului, un film cu intriga, intorsaturi de situatie, zambete, hohote de ras si mici tristeti.

Practic este un film complet, deschis si inchis de Shakira in chip de gazela cu melodia Try Everything, un film pe care daca Finding Dory din vara nu-l va bate in cursa pentru Oscarul de la anul, nu cred ca-l va bate altcineva.


REACTIA CRITICLIOR

Lou Lumenick de la New York Post nu se zgarceste in acordarea notei maxime si a unui rezumat scurt si cuprinzator:

The year’s best film so far.

Vedeti-l acum cat mai e pe ecrane, la anul cand va lua Oscarul degeaba o sa-l mai cautati! 🙂


TRAILER

Click aici pentru trailerul oficial!

Titlu original / in limba romana: Beach Bum/ Regele plajei; Regie: Harmony Korine; Scenariu: Harmony
Titlu original / in limba romana: Mia and the White Lion / Mia si leul alb;
Iata nominalizarile din acest an: Cel mai bun film: BlacKkKlansmanBlack PantherBohemian RhapsodyThe FavouriteGreen BookRomaA Star
Titlu original / in limba romana: Bumblebee; Regie: Travis Knight; Scenariu: Christina Hodson; Distributie: Hailee Steinfeld; John Cena, Jorge Lendeborg
Titlu original / in limba romana: Robin Hood; Regie: Otto Bathurst; Scenariu: Ben Chandler, David

2 Comments

  1. Pingback: The Secret Life of Pets - review - FilmSiTeatru.ro

  2. Pingback: Sing / Hai sa cantam 2016 - recenzie film - FilmSiTeatru.ro

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.