Unlocked / Pericol descatusat (2017) – recenzie film

UNLOCKED

Titlu original / in limba romana: Unlocked/Pericol descatusat;

Regie: Michael Apted;

Scenariu: Peter O’Brien;

Distributie: Orlando Bloom, Noomi Rapace, Toni ColletteJohn MalkovichMichael Douglas; 

Durata: 98 min.;

Productie: Bloom, Czech Anglo Productions, Di Bonaventura Pictures;

Data premierei in Romania: 16 iunie 2017;

Distribuit in Romania de: Forum Film România;

Nota filmsiteatru.ro: 7.


 Unlocked (2017) on IMDb

Recenzii de film acum si pe YouTube!

SINOPSIS

Cand am ajuns la vizionarea pentru presa a filmului Unlocked/Pericol descatusat, am avut surpriza sa aud zvonuri ce spuneau ca am ajuns la un film slab, imbuibat de actori mari doar pentru a-l umfla si a-l ajuta la capitolul vanzari, ca Orlando Bloom are un accent british care nu numai ca nu i se potriveste, dar ca are darul de a strica filmul, etc.. E adevarat, vedeta din Piratii din Caraibe sau Lord of the Rings are un accent british pronuntat in acest film, insa originea sa il ajuta in acest demers (fiind nascut in Canterbury, Kent, Marea Britanie).

Dar hai sa vedem ce putem spune despre film. Filmul nu e slab, e peste asteptari, e alert, are poveste si prezenta celor doi monstrii sacri (John Malkovich si Michael Douglas) are exact efectul scontat: sporirea intensitatii actiunii creionate de catre Peter O’Brien, scenarist practic debutant cu acest film.

Mie personal filmul mi-a adus aminte de London Has Fallen sau alte filme de gen, insa ce e interesant si proaspat aici, e modul in care e abordata problema terorismului practicat de ISIS.

Este vorba despre un nou val de filme pe acest subiect, unul relativ nou, care ne aduce in atentie lupta oficialitatilor din toata lumea impotriva unor descreierati indoctrinati si in imposibilitatea de a se adapta societatilor care ii primesc in sanul lor. Vedem intr-un mod destul de amanuntit cat de grea este lupta impotriva acestui razboi neconventional si invizibil, asistam la o desfasurare de forte si bani care in mod sigur ar fi putut avea destinatii mult mai bune, dar care, din pacate, trebuie alocate in aceasta lupta cu un inamic invizibil, organizat prin intermediul intalnirilor religioase din interiorul moscheelor sau a altor astfel de intalniri cu caracter mai mult sau mai putin religios.

Lupta unei profesioniste MI5 (Alice Racine – Noomi Rapace) impotriva unei astfel de retele, o aduce pe aceasta in fata unor situatii extreme, care merg de la tradari pana la decizii in situatii de viata si de moarte, situatii in care eroina noastra reactioneaza foarte bine si care o recomanda ca actrita.

Oamenii pe care ii cunoaste, de la sefii sai pana la agenti sau oameni intalniti intamplator, formeaza un paienjenis de situatii, din care spectatorul are intotdeauna senzatia ca eroina noastra nu supravietuieste. Este, asa cum am spus si mai devreme, un subiect nou, care, in ideea probabil de a nu jigni prea tare comunitatea musulmana, primeste un twist la final. Totusi, curajul de a deschide cutia Pandorei in privinta acestui subiect, este laudabil dupa parerea mea si, daca e si numai din acest punct de vedere, filmul e unul de vazut.


JOC ACTORICESC SI REGIE

Mi-a placut mult Noomi Rapace in acest film. Actrita din The Girl with the Dragon Tattoo a livrat, ca sa spun asa. Forma fizica impecabila, dar si versatilitatea actoriceasca a celei ce joaca rolul specialistului-anchetator de teroristi sau presupusi teroristi, nu are cum sa treaca neobservata. Colega sa de film si intriga, Toni Collette, este foarte bine aleasa, carisma sa deosebita, datorita careia am remarcat-o si in Little Miss Sunshine, este foarte nimerita pentru a intruchipa o sefa atotputernica de serviciu secret. 

Ideea de a-i insera pe Orlando Bloom si John Malkovich, ori Michael Douglas a atras nu numai atentia consumatorilor de film odata cu aparitia acestei pelicule, dar a adus si greutate clar masurabila scenariului si regiei filmului.

Parintele filmelor The World Is Not Enough, ori The Chronicles of Narnia: The Voyage of the Dawn Treader, regizorul Michael Apted a dat dovada de inspiratie in reunirea echipei cu care a lucrat la acest film, dar si de tehnici de filmare dinamice pe care consider ca le-a stapanit cu prisosinta.

In concluzie, cu un subiect nou (lupta impotriva teroristilor trimisi la lupta oarba de catre ISIS) si cu o distributie de prima mana, filmul are greutate, ritm si nu in ultimul rand avantajul de a fi unul dintre deschizatorii de drumuri apropos de subiectul abordat.


REACTIA CRITICLIOR

Nu avem recenzii iesite din comun, insa punctul de vedere al lui Fionnuala Halligan de la Screendaily imi merge la inima cu cele cateva vorbe bune ale sale despre acest film:

Call it what you will – and reviews may well be stinging – but Unbroken is entertaining, even if not entirely in the ways the film-makers might have originally intended.

Avem un film de actiune ce merita vazut, deci haideti sa nu-i ascultam pe carcotasi si sa vedem partea plina a paharului! 🙂

Hai, v-am pupat! 🙂


TRAILER

Click AICI pentru a viziona trailerul oficial in limba romana!


 

Titlu original/Titlu in limba romana: London has Fallen/Cod Rosu la Londra; Regie: Babak Najafi; Scenariu: Creighton Rothenberger,
Titlu original / in limba romana: Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales
Titlu original / in limba romana: Ghost in the Shell/Spiritul din cochilie; Regie: Rupert Sanders; Scenariu:
Titlu original / in limba romana: John Wick - Chapter Two; Regie: Chad Stahelski; Scenariu:
Titlu original / in limba romana: Beach Bum/ Regele plajei; Regie: Harmony Korine; Scenariu: Harmony

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.