Tulip Fever / Febra lalelelor (2017) – recenzie film

tulip fever

Titlu original / in limba romana: Tulip Fever/Febra lalelelor;

Regie: Justin Chadwick;

Scenariu: Deborah MoggachTom Stoppard;

Distributie: Alicia VikanderDane DeHaanJack O’ConnellChristoph Waltz; 

Durata: 105 min.;

Productie: Worldview EntertainmentParamount PicturesRuby Films;

Data premierei in Romania: 15 septembrie 2017;

Distribuit in Romania de: Forum Film România;

Nota filmsiteatru.ro: 6,5.


 Tulip Fever (2017) on IMDb

Recenzii de film acum si pe YouTube!

SINOPSIS

Cand am vazut trailerul filmului am inteles ca a de-a face cu un subiect generos, complicat si, mai ales, promitator. Caci o poveste a unei iubiri interzise este in egala masura incitanta si dureroasa. Toate povestile de acest fel, de la Romeo si Julieta incoace, au acest dar.

Acest film avea si el sansa sa performeze din moment ce a abordat aceasta tema. Mai mult, alegerea epocii actiunii filmului (in perioada imediat premergatoare spargerii marii bule a lalelelor), este o alegere simbolica foarte nimerita. Putem asadar face o paralela intre iubirea eroilor nostri si preturile exorbitante la care ajunsesera bulbii de lalele in epoca.

Cu toate datele problemei de partea sa, totusi, filmul a reusit sa nu mearga pana la capatul generoasei teme avute la dispozitie, sfarsind astfel intr-o dezamagitoare mediocritate. Imi pare rau sa spun asta, dar in timp ce vedeam ca se abandoneaza pe ecran filonul care ar fi facut din el un film bun, nu am inteles in ruptul capului de ce scenaristul a ales calea pe care a ales-o atunci cand, grabit parca, a terminat filmul in 10 minute…


JOC ACTORICESC SI REGIE

Mie-mi place la nebunie Christoph Waltz cu carisma lui cu tot. Laureatul cu Oscar a fost cumva distribuit in rol semi-principal in acest film. Alaturi de el avem in acest film o alta laureata la Oscar, Alicia Vikander, cea care cade prada unei iubiri oarbe, devenind astfel Julieta acestei incercari de drama shakespeariana. Problema celor doi e ca, in opinia mea, au cazut in plasa unei himere, pentru ca, asa cum am sugerat si la inceput, filmul a avut un potential foarte bun, el cazand in derizoriu in momentul in care eroii nostri n-au mai stiut daca sau pe cine iubesc, sau daca absolutul oferit de o dragoste oarba nu este cumva prea mult pentru sufletele lor pacatoase.

Unul din factorii de echilibru ai filmului a fost personajul jucat de venerabila Judi Dench. Din pacate nici macar o calugarita coruptibila nu reuseste sa salveze in totalitate filmul de la mediocritatea de care spuneam.

Din punct de vedere regizoral si scenografic, filmul are un plus. Actiunea se petrece in Amsterdamul secolului XVII in timpul tulip-maniei. Totul, de la costume si pana la viata tavernelor unde se desfasurau tranzactiile ilegale de bulbi de lalele, este admirabil zugravit. 

Pe Justin Chadwick, regizorul acestei pelicule, eu l-am remarcat doar in Mandela: Long Walk to Freedom, insa si aici eu consider ca, daca e sa spunem ca are cineva vreo vina pentru o clasificare prea joasa a filmului pe care s-au cheltuit 25 de milioane de dolari, aceasta este echipa de scenaristi. 


REACTIA CRITICLIOR

O remarca a unui critic america, K. Austin Collins de la The Ringer mi-a atras atentia atunci cand a facut referire la acest film:

There are worse movies than Tulip Fever. There are also, inevitably, better ones.

Hai, v-am pupat! 🙂


TRAILER

Click AICI pentru a viziona trailerul oficial in limba romana!


 

Titlu original / in limba romana: Beach Bum/ Regele plajei; Regie: Harmony Korine; Scenariu: Harmony
Titlu original / in limba romana: Mia and the White Lion / Mia si leul alb;
Iata nominalizarile din acest an: Cel mai bun film: BlacKkKlansmanBlack PantherBohemian RhapsodyThe FavouriteGreen BookRomaA Star
Titlu original / in limba romana: Bumblebee; Regie: Travis Knight; Scenariu: Christina Hodson; Distributie: Hailee Steinfeld; John Cena, Jorge Lendeborg
Titlu original / in limba romana: Robin Hood; Regie: Otto Bathurst; Scenariu: Ben Chandler, David

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.