The Revenant / The Revenant: Legenda lui Hugh Glass (2015) – recenzie film

Regie: Alejandro González Iñárritu;

Scenariu: Mark L. Smith, Alejandro González Iñárritu;

Distributie: Leonardo DiCaprioTom HardyDomhnall GleesonWill PoulterForrest Goodluck 

Durata: 156 min.;

Productie: Anonymous Content, Appian Way, Monarchy Enterprises S.a.r.l.


 The Revenant (2015) on IMDb

S-au spus atat de multe pe marginea acestui film, incat la prima vedere pare ca s-a spus tot. Dar cum fiecare dintre noi este diferit, evident ca nu exista doua opinii perfect identice asupra unui lucru. In cazul acestui film atat de apreciat de unii si de dezavuat de altii, eu cred ca, desi sunt dintre cei care nu a fost foarte impresionati de acest film ca tot unitar, pot sa-mi exprim opinia in felul meu.

Dintru inceput vreau sa specific: nu am nimic impotriva lui Leonardo DiCaprio. Voi vorbi aici strict despre film. Pentru ca desi am o parere oarecum negativa referitoare la aceasta productie, lui DiCaprio chiar nu am a-i reprosa nimic! El chiar s-a chinuit, el chiar a dat tot ce era omeneste posibil.

Atunci unde ar fi problema? Pentru ca joc actoricesc avem, regie avem, ce nu avem? Pai desi este un film facut dupa o intamplare reala, multe dintre scenele atat de amanuntit filmate, jucate si studiate de toti cei implicati, mi-au parut mie mult prea exagerate pentru a fi credibile. Hai sa presupunem ca nu toti privitorii au o cultura cinematografica ce le va sugera asemanari cu alte pelicule precum cea a lui Tarkovsky! Hai sa incercam sa vedem filmul de sine statator. Putem atunci crede oare ca un om, dupa ce este efectiv hacuit de un urs grizzly, mai poate scapa intreg? Si daca, printr-un miracol, scapa intr-o singura bucata, toate acele rani, date de acele gheare unice prin forta cu care agreseaza, nu se infecteaza? Si daca ranile nu se infecteaza, el nu moare de frig, indigestie, foame si toate cele? Filmul de peste doua ore jumatate transmite un asemenea sentiment de frig, in timp ce niciun personaj din marea pelicula nu-si trage macar odata nasul pe perioada derularii evenimentelor, incat eu chiar am fost neplacut impresionat. Mai departe. Tinand cont ca vorbim de o intamplare reala, deci omul nostru pana la urma scapa cu siguranta, chiar era nevoie sa il aruncam cu tot cu cal intr-o prapastie si apoi sa il incalzim in corpul calului mort in maniera in care a fost incalzit Luke Skywalker de Han in tonton la inceputul partii a cincea din Starwars – Impreriul contraataca?! Dupa care: mancam peste, inotam in raul inghetat, efectiv aproape ca traversam America pe jos in plina iarna si mai si scapam? E prea mult pana si pentru Leo, pe bune. Am avut impresia, dupa finalul filmului, ca DiCaprio a facut un soi de selectie de scenarii. Iar la aceasta selectie conditia castigatoare primordiala era: trebuie sa ma chinui atat de mult, incat sa nu imi mai refuze nicio fiinta cu suflet de pe planeta asta un Oscar! I rest my case! 🙂


JOC ACTORICESC SI REGIE

Am spus si nu ma feresc sa repet: jocul actoricesc, pus atat de bine in contextul temporal dat, este fara cusur! Ajutat de un machiaj foarte reusit, dar si de faptul ca s-a filmat la temperaturi de -10 grade Celsius aproape tot filmul, avem de-a face cu un tur de forta din toate punctele de vedere.

Nici lui Iñárritu eu personal nu am ce sa ii reprosez. Imi place modul lui mai special de a vedea lucrurile, e un regizor complet, este poate in top 10 pe plan mondial.

Dar… ce e mult, strica! Filmul e ca o masa de revelion incarcata cu de toate (de la oua umplute si salata boeuf pana la tort si prajituri de casa), totul in cantitati industriale. Nu pot aprecia un film care emana o abundenta de bravada. E ca o femeie cu prea mult machiaj, dupa un anumit punct devine cocota.


REACTIA CRITICLIOR

Partea frumoasa in lumea criticii de film este ca pentru motive similare doi oameni pot sa fie pro sau contra unei pelicule. Asa se intampla in cazul lui Michael Roffman de la Consequence of Sound care da 100 de puncte pe metacritic acestui film si care spune:

A cold, visceral, and overwhelming piece of cinema.

God, I love my hobby! 🙂


TRAILER

Click aici pentru triailerul oficial!

Titlu in limba romana: A doua sansa; Titlu original: Collateral Beauty; Regie: David Frankel; Scenariu: Allan
Titlu original / in limba romana: Bumblebee; Regie: Travis Knight; Scenariu: Christina Hodson; Distributie: Hailee Steinfeld; John Cena, Jorge Lendeborg
Titlu original / in limba romana: Robin Hood; Regie: Otto Bathurst; Scenariu: Ben Chandler, David
Titlu original / in limba romana: Hunter Killer/Operatiunea Hunter Killer; Regie: Donovan Marsh; Scenariu: Arne Schmidt, Jamie
Titlu original / in limba romana: Belleville cop/Politaiul din Belle ville; Regie: Rachid Bouchareb; Scenariu:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.