The Imitation Game / Jocul codurilor (2014) – recenzie film

The Imitation Game / Jocul codurilor

 The Imitation Game (2014) on IMDb

Ca de fiecare data, am vazut si in acest an multe filme odata cu apropierea sezonului premiilor industriei de specialitate. The Imitation Game / Jocul codurilor este un film angoasant si tragic pe de-o parte, si optimist si induiosator pe de alta parte. Este un film in care se reuseste inducerea senzatiei de tragism pozitiv (dac-o exista asa ceva), cum rar am intalnit.

Are consistenta, a beneficiat de un buget estimat de 14 milioane de dolari si de actori de prim rang: Benedict Cumberbatch (Star Trek, Atonement, War Horse) sau Keira Knightley (Pirates of the Carribean, Pride and Prejudice).


SINOPSIS

Odata cu inceperea celui de-al doilea razboi mondial, principala problema a aliatilor in lupta impotriva masinii de razboi germane a fost descifrarea, respectiv decodarea mesajelor emise de catre comandamentul nazist catre teatrul de razboi, mesaje care constau practic in tactica ce urma sa fie aplicata.

Aceste mesaje erau generate de cel mai performant program de criptare din acel moment, numit Enigma.

Serviciul secret britanic (MI6), dispune infiintarea unei echipe formate din cele mai stralucite minti ale Marii Britanii din acel moment. Printre ei,  Alan Turing (Benedict Cumberbatch), cel ce se autointituleaza in timpul interviului cu responsabilul pentru acest proiect Commander Denniston (Charles Dance), drept cel mai mare matematician in viata.

In cateva cuvinte, Denniston ii dezvaluie lui Alan scopul pentru care a fost invitat sa ia parte la programul ultrasecret, mentionand in acelasi timp ca daca Enigma va fi descifrat, acest lucru va insemna sfarsitul razboiului. Modul in care Alan intelege sa duca la bun sfarsit aceasta provocare este un punct forte al filmului, iar pentru aceste detalii va indemn personal sa nu pierdeti acest film.


JOC ACTORICESC SI REGIE

Personal, am spus-o si mai sus, nu m-am asteptat la un joc atat de profund si fara cusur din partea celor doua personaje principale. De altfel, respectivele personaje au fost apreciate si de catre juriul Oscarurilor, primind fiecare cate o nominalizare la categoria sa.

Regia apartine lui Morten Tyldum, un regizor norvegian fara o carte de vizita deosebita, dar care, ajutat si de scenaristul Graham Moore care a adaptat cartea lui Andrew Hodges, reuseste sa puna pe ecran un film solid, inchegat si destul de ingrijit.


REACTIA CRITICILOR

In primul rand avem parte de note foarte mari din partea principalelor site-uri de critica: 8,2 – IMDb, metascore de 73 pe metactritic.com si 90% procentaj pe tomatometerul de pe rottentomatoes.com!

Ron Wilkinson de la Monsters and Critics sintetizeaza foarte exact esenta celor de mai sus:

The Imitation Game / Jocul codurilor – A rich performance with the pathos and drama of a new age of technology set within the hardships of war.


TRAILER

Click aici pentru trailerul filmului!

Titlu original / titlu in limba romana: Zoolander 2 / Zoolander no. 2 Regie: Ben Stiller;
Incepand cu data de 15 ianuarie avem lista Nominalizarilor la Oscar 2015, eveniment care va
Duminica noaptea, pe fusul orar al Romaniei, s-au decernat la Los Angeles premiile celui mai
Titlu original / in limba romana: Mia and the White Lion / Mia si leul alb;
Iata nominalizarile din acest an: Cel mai bun film: BlacKkKlansmanBlack PantherBohemian RhapsodyThe FavouriteGreen BookRomaA Star

1 Comment

  1. Pingback: Doctor Strange - recenzie film || filmsiteatru.ro

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.