The Great Wall / Marele zid (2016) – recenzie film

Titlu original / in limba romana: The Great Wall / Marele zid;

Regie: Yimou Zhang;

Scenariu: Max Brooks (nuvela), Edward Zwick;

Distributie: Matt Damon, Pedro Pascal, Willem DafoeTian Jing; 

Durata: 104 min.;

Productie: Legendary East, Atlas Entertainment, China Film Group;

Distribuit in Romania de: ROIMAGE.


 The Great Wall (2016) on IMDb

SINOPSIS

Incepand cu pregatirile pentru Olimpiada din 2008 de la Beijing, China nu inceteaza sa investeasca in imaginea sa. Filmul The Great Wall / Marele zid se incadreaza pe deplin in aceste eforturi. Pentru ca actori precum Matt Damon, Pedro Pascal (Narcos, Game of Thrones), sau Willem Dafoe sunt un efort, la fel si bugetul estimat de 135 milioane dolari. Problema aici este rezultatul. Sa ma explic.

Filmul este despre marele zid chinezesc si despre utilitatea sa conform unei legende chinezesti. Pentru ca minunea omeneasca vizibila din spatiu nu a fost construita sa apere China de invazia mongolilor cum am invatat noi la scoala! Nuuu, zidul a fost construit pentru a apara China de invazia unor… soparle/orci/bestii! Care bestii ataca doar odata la 60 de ani (!) si au o regina care se inmulteste doar daca e… hranita, Everything is wrong here! De asemenea nu se omite precizarea celorlalte descoperiri pentru care China este recunoscuta: praful de pusca, pergamentul, balonul cu aer cald.

Sigur, avem efecte, avem o armata chineza care da frumos in cadru, dar modul in care e ea organizata lasa de dorit. Nu mai vorbim de faptul ca dispune de praful de pusca si ca aproape China e cucerita pana ca acesta sa fie folosit, da?

S-a muncit mult la ceea ce se numeste CGI (Computer Generated Images), insa rezultatele sunt modeste: avem niste dune de nisip care mi-ar fi iesit mai bine si mie, avem scene de lupta modeste, de mica anvergura, si avem idiotenia ca bestiile mor doar daca sunt injunghiate/sagetate in… ochi!


JOC ACTORICESC SI REGIE

Cred ca Matt Damon se oftica si acum ca a acceptat sa lucreze pentru acest film. Pentru ca oricum ai da-o, din orice punct te-ai uita, orice efort al distributiei de a salva povestea slaba este sortit pieirii. Nu avem, in afara lui Pedro Pascal, cum sa remarcam pe cineva in acest film. A, poate pe Tian Jing pentru frumusetea ei, dar atat! Iar prezenta lui Willem Dafoe eu n-o inteleg, pe bune! 

Spuneam ceva de Jocurile Olimpice de la Beijing din 2008? Ei bine, Yimou Zhang le-a regizat si pe-alea. N-am stiut cand am vazut filmul, insa grandomania evidenta putea sari in ochi drept factor comun si unui ochi mai neexperimentat. Nu pot sa-i remarc aportul pozitiv pentru acest film, deci ma opresc aici cu aprecierile la adresa regiei.

Singurul lucru pe care nu-l mai inteleg este cum a putut da cineva 135 milioane dolari pe asa ceva! Sau m-am mai intrebat asta? 🙂


REACTIA CRITICLIOR

Unul din criticii de la Hollywood Reporter, Clarence Tsui, apreciaza ca mai rau de atat nu se putea nici pentru actori, nici pentru regizor:

The Great Wall is easily the least interesting and involving blockbuster of the respective careers of both its director and star.

Nu stiu ce sa zic, filmul este de vazut doar pentru ca e vacanta si e mai bine sa mergeti la un film decat sa stati in casa! 🙂


TRAILER

Click AICI pentrua viziona trailerul oficial in limba romana!


 

Avem un an bun apropos de Oscaruri! Avem filme bune, filme controversate, filme de actiune,
Iata nominalizarile din acest an: Cel mai bun film: BlacKkKlansmanBlack PantherBohemian RhapsodyThe FavouriteGreen BookRomaA Star
Titlu original / in limba romana: Bumblebee; Regie: Travis Knight; Scenariu: Christina Hodson; Distributie: Hailee Steinfeld; John Cena, Jorge Lendeborg
Titlu original / in limba romana: Robin Hood; Regie: Otto Bathurst; Scenariu: Ben Chandler, David
Titlu original / in limba romana: Hunter Killer/Operatiunea Hunter Killer; Regie: Donovan Marsh; Scenariu: Arne Schmidt, Jamie

1 Comment

  1. Virtual Private Server

    Desi sufera din cauza povestii familiare, Marele zid se salveaza datorita efectelor speciale si ochiului excelent al lui Zhang pentru folosirea culorilor. China imprumuta Amerika si acum se face film productie americano-chineza DESPRE UNUL DINTRE CELE MAI IMPORTANTE LUCRURI PENTRU CARE CHINEZII AU MANDRIE NATIONALA .

    Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.