Still Alice / Aceeasi Alice (2014) – recenzie film

still alice

 Still Alice<br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /> (2014) on IMDb

Unul dintre filmele aflate in cursa pentru premii Oscar, Still Alice / Aceeasi Alice, beneficiaza, pe langa un subiect realist si trist, de performante incantatoare ale actorilor din echipa de distributie: Julianne Moore, Kristen Stewart sau Alec Baldwin.

Principalul punct forte al filmului nu este subiectul in sine – aparitia si evolutia cumplitei boli Alzheimer – cat modul in care Julianne Moore reuseste sa transpuna pe pelicula trairile pe care le experimenteaza un om subjugat de aceasta boala. Mama a trei copii, cu o familie fericita si o cariera infloritoare, Allice Howland afla intr-o zi ca sufera de o forma destul de rara (pentru varsta ei), a bolii. Jocul actoricesc i-au adus lui Julianne More 12 nominalizari (printre care si cea de cea mai buna actrita in rol principal la Oscar) cat si premiile SAG si Golden Globe pentru cea mai buna actrita.


SINOPSIS STILL ALICE

Profesor Doctor de lingvistica la Columbia University din New York, Dr, Allice Howland ne apare in primele cadre ale filmului drept o femeie puternica, o profesionista desavarsita si o autoritate in domeniul in care profeseaza. Inserturile in care ea apare ca jucatoare ferventa a jocului Words With Friends (un fel de Scrabble pe smartphone), par sa fie o trimitere la mitul neverificat ce spune ca implicarea creierului in astfel de activitati fereste pe viitor omul de aparitia boli Alzheimer.

Dupa ce scena vietii sale cotidiene este construita cu grija de realizatorii filmului, suntem condusi, alaturi de eroina noastra, catre momentul diagnosticarii sale. Este un moment in care privitorului i se schimba starea de spirit, un moment in care atitudinea fata de Alice se schimba din respect in compasiune sau chiar mila. Acest moment declanseaza, (cel putin la mine asa a fost), un moment de introspectie ale carei concluzii, alaturi de imaginile ce se deruleaza pe ecran, imprima o raportare la realitatea dura si nemiloasa a acestei boli fara leac deocamdata.


JOC ACTORICESC SI REGIE

Am spus, o repet: Julianne Moore face, se pare, cel mai bun rol al vietii ei de pana acum. Alaturi de ea, in afara de Alec Baldwin, Kristen Stewart (eroina din Twilight), surprinde printr-un joc peste medie, curat, versatil, joc ce ii netezeste drumul spre roluri si mai complexe in viitor.

Regia este semnata de  Richard Glatzer si Wash Westmoreland, regizori care nu mai au in portofoliu realizari notabile (poate doar colaborarea lor la show-ul America’s Top Model sa fie o isprava). Cu toate acestea, modul in care au reusit sa atraga atentia asupra problemelor pe care le au oamenii atinsi de Alzheimer si inspiratia de a o distribui pe Julianne Moore in acest film cu buget relativ redus, se pare ca au dus la o realizare ce nu va fi trecuta cu vederea nici la Oscar, dar nici la nivelul awareness-ului mondial cu privire la bolnavii de Alzheimer.


REACTIA CRITICILOR

Cateva cifre mai intai: Nota IMDb: 7,5, Tomatometer: 89%, Metascore: 72. Cu asemenea note, mai mult ca sigur criticii nu au vorbe rele la adresa filmului.

Rene Rodriguez de la Miami Herald spune in review-ul sau:

“The movie is harrowing, as any story about Alzheimer’s should be, but Moore gives it an extra layer of gravity and heartbreaking inevitability.”

Lisa Kennedy de la Denver Post noteaza de asemenea:

“Sorrow-laden and moving, Still Alice isn’t gratuitously grim nor is it easily sentimental. There’s humor here — vaguely gallows-like, perhaps but also earned.”

Cu astfel de pareri, care nu par sa fie cu mult diferite fata de cele asternute de mine mai sus, va las cu trailerul filmului.


TRAILER

Click aici pentru a vedea trailerul filmului.

Titlu original / in limba romana: Mia and the White Lion / Mia si leul alb;
Iata nominalizarile din acest an: Cel mai bun film: BlacKkKlansmanBlack PantherBohemian RhapsodyThe FavouriteGreen BookRomaA Star
Titlu original / in limba romana: Bumblebee; Regie: Travis Knight; Scenariu: Christina Hodson; Distributie: Hailee Steinfeld; John Cena, Jorge Lendeborg
Titlu original / in limba romana: Robin Hood; Regie: Otto Bathurst; Scenariu: Ben Chandler, David
Titlu original / in limba romana: Hunter Killer/Operatiunea Hunter Killer; Regie: Donovan Marsh; Scenariu: Arne Schmidt, Jamie

1 Comment

  1. Pingback: BAFTA 2015 | Film si Teatru

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.