Star Wars: The Force Awakens / Star Wars: Trezirea fortei (2015) – recenzie film

Star Wars: The Force Awakens

Regie: J.J. Abrams;

Scenariu: Alex GarlandJ. J. AbramsMichael ArndtGeorge Lucas;

Distributie: Harrison Ford, Mark Hamill, Carrie Fisher, Adam Driver, Daisy RidleyJohn BoyegaOscar IsaacLupita Nyong’o;

Durata: 135 min.;

Buget: Aprox.: 200 mil. $;

Case de productie: Lucasfilm, Bad Robot, Truenorth Productions


 Star Wars: The Force Awakens (2015) on IMDb

Am fost vineri seara la mult asteptata continuare a filmului copilariei mele! Am avut emotii: daca nu e la fel de bun ca episoadele IV, V sau VI? Daca e mai slab decat episoadele I, II sau III? Dupa vreo ora de film puteam sa spun: e bun, e mai bun decat am sperat! Dupa terminarea sa am spus: WOW!

Si asta datorita faptului ca filmul, in afara de ceea ce ofera fanilor sai (continuarea firului epic, triumful binelui asupra raului), ofera o poveste perfect compatibila oricarui pentru-prima-oara-privitor al vreunui episod din odiseea Star Wars. Pentru ca in cei 38 de ani cati au trecut de la lansarea primului Star Wars, nu se poate sa fie un om dintr-o tara cu apa calda care sa nu sa fi auzit macar in treacat de Vader, Printesa Leia, Luke Skywalker, Han Solo, R2-D2 sau C-3PO!

Avem in acest nou episod Star Wars de toate: eroi vechi, eroi noi, Forta, sabii laser, lupte aeriene si terestre, comic de situatie, tragism, efectiv de toate. M-am ferit sa citesc vreun review inainte de a vedea filmul, am aflat doar ca la avanpremiera pentru presa de la New York jurnalistilor li s-a impus tacere totala (n-au avut voie sa spuna unde merg, au semnat contracte-beton de confidentialitate, li s-au confiscat telefoanele la intrarea in sala de spectacol). Am retinut un singur comentariu al unui jurnalist care a spus ca s-a emotionat, a lacrimat, a ras, s-a bucurat, s-a intristat, toate aceste trairi in timpul filmului! Am fost putin sceptic, sincer, dar asta pana in momentul in care am trait si eu absout fiecare dintre aceste stari!

Nu e un film usurel, a fost un film realizat sub o imensa presiune (citeam ca majoritatea componentilor echipei de productie a lucrat cu o mare ghilotina asupra capului: “daca stricam povestea Star Wars?!”), are de toate, se leaga excelent de povestea anterioara si, mai ales, lasa loc pentru anuntata urmare din mai 2017!

Sa mai vorbim de incasari? Chiar sambata dimineata publicatiile de la Hollywood raporteaza incasari-record de aproximativ 255 milioane $ numai in Statele Unite! Asta la un buget aproximativ de 200 de milioane $!


SINOPSIS

Fiind episodul al VII-lea, actiunea se desfasoara dupa cel numit Return of the Jedi. Evident ca nemaifiind Vader trebuia sa avem un alt personaj negativ. Si il avem in persoana lui Kylo Ren (Adam Driver). Avem si o generatie noua de luptatori de partea Republicii alaturi de eroii vechi (Han Solo, Leia sau Luke). Dar tot ce e nou sau vechi in acest film este in multe momente eclipsat de o aparitie noua: BB-8.

BB-8 este un droid care apare pe intregul fir epic al filmului si care farmeca privitorul prin modul de a comunica, mod care reuseste sa transmita toate starile omenesti posibile. Este o realizare de exceptie a echipei tehnice care a trudit la acest film, realizare care va arunca in aer incasarile adiacente vanzarilor de bilete pentru acest film. I s-au atribuit insusiri cu care eram obisnuiti de la R2-D2, insa i s-au adaugat o seama de alte versatilitati de comunicare care il fac foarte accesibil la nivel cognitiv oricui.

Avand aceste insusiri remarcabile, acest robotel va da lovitura pe piata gadgeturilor, pentru ca, da, exista de vanzare deja o versiune construita de cei de la Sphero!

In jurul simpaticului droid apar personajele “traditionale” (prima aparitie din film a duo-ului Han Solo-Chewbacca a scos sunete de placuta surpriza din partea privitorilor din sala), dar si personaje noi de ambele parti ale Fortei.

De partea intunecata ii avem pe Kylo Ren, Supreme Leader Snoke (Andy Serkis) sau Generalul Hux (Domhnall Gleeson), pe cand de partea rebelilor apar Rey (Daisy Ridley), Finn (John Boyega) sau Poe Donovan (Oscar Isaac). Toate personajele frumos si ingrijit creionate, mai putin, in opinia mea, principalul personaj negativ, Kylo Ren, de la care asteptam parca mai multa… “rautate”!


JOC ACTORICESC SI REGIE

Este foarte greu sa joci un personaj principal intr-un asemenea film! Sa joci un personaj feminin principal care pe deasupra sa exceleze, este cu atat mai greu, concurezi doar cu Printesa Leia! Ei bine, tanara Daisy Ridley este nemaipomenita! Consider ca pe langa BB-8, ea este principalul castig in materie de casting al acestui film.

De asemenea, pentru Harrison Ford sau Carrie Fisher este suficient sa apara pe strada pentru a fi asimilati cu personajele francizei, cu toate astea ideea scenaristilor si regizorului de a le acorda roluri care sa puna accentul si pe latura lor sensibila, mi se pare genial. 

Spuneam mai devreme ca eu consider ca personajul negativ, Kylor Ren mi se pare “moale”. Sustin aceasta afirmatie, desi acest personaj a trebuit sa concureze pe unul dintre cele mai “rele” personaje din istoria cinematografiei, ori asta nu e o sarcina neaparat facila!

Modul in care echipa regizor-scenaristi a stiut sa reinnoade firul povestirii pentru a-i face fericiti pe milioane de fani de pretutindeni este remarcabil. Au facut din acest episod un film de sine statator si, mai ales, au reusit sa-l aduca in mare masura printre cele mai bune episoade ale seriei de sapte!


REACTIA CRITICLIOR

Reactiile sunt in acelasi timp peste masura de pozitive si consensuale, filmul a avut parte de un motor de marketing urias, dar mare parte din pozitivismul cu care e privit consider ca se datoreaza chiar calitatii actului artistic. Una peste alta, filmul este parte a unei adevarate culturi pop si cu greu poate trece neobservat, mai ales daca e bine facut si bine promovat, ori aceasta pelicula intruneste cu prisosinta aceste doua conditii.

Versatilitatea filmului in materie de audienta este descrisa in cateva cuvinte de catre Geoffrey Macnab de la The Independent:

 “A film that fans of the old movies will relish but one that looks bound to capture the imagination of a new audience, too.”


TRAILER

Click aici pentru a vedea trailerul oficial!

Titlu original: Rogue One: A Star Wars Story; Regie: Gareth Edwards; Scenariu: Chris Weitz, Tony
Ce e frumos atunci cand vine ziua pentru Premiile Oscar este faptul ca, desi sunt
Duminica seara a avut loc la Londra festivitatea de decernare pentru Premiile BAFTA 2016. The Revenant
Titlu original / in limba romana: Silence / Puterea credintei; Regie: Martin Scorsese; Scenariu: Jay Cocks, Martin
Titlu original / in limba romana: Mia and the White Lion / Mia si leul alb;

1 Comment

  1. Pingback: Star Wars VII: The Force Awakens Review - Dorin Apavaloae

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.