Spider-Man: Homecoming / Omul-Paianjen: Intoarcerea acasa (2017) – recenzie film

spider-man-homecoming

Titlu original / in limba romana: Spider-Man: Homecoming/Omul-Păianjen: Întoarcerea acasă;

Regie: Jon Watts;

Scenariu: Jonathan GoldsteinJohn Francis Daley;

Distributie: Tom HollandMichael KeatonRobert Downey Jr.; 

Durata: 133 min.;

Productie: Columbia PicturesMarvel StudiosPascal Pictures;

Data premierei in Romania: 7 iulie 2017;

Distribuit in Romania deInterComFilm Distribution;

Nota filmsiteatru.ro: 7,5-8.


 Spider-Man: Homecoming (2017) on IMDb

Recenzii de film acum si pe YouTube!

SINOPSIS

Pentru ca s-a intamplat ca din lipsa de timp sa intarzii scrierea acestei recenzii pentru Spider-Man: Homecoming/Omul-Păianjen: Întoarcerea acasă, am citit o groaza de pareri despre acest film, asa cum am vazut multe videorecenzii bazate pe subiectul acesta.

De aceea mi se pare ca e de datoria mea sa incerc sa tratez putin diferit noul film cu Spider-Man in rol principal. Acestea fiind zise, am sa incerc sa iau acest film ca pe o productie de sine statatoare care nu continua neaparat o serie ci mai degraba e ea o deschizatoare de drumuri.

Am hotarat asta pentru ca mi s-a parut ca aproape niciunul dintre cei care au recenzat ultima productie Marvel nu a reusit sa iasa din context si sa incerce sa vada daca filmul asta, fara fratii lui mai mari, are vreo valoare intrinseca. Eu zic ca are si mai mult decat atat.

Consider ca ideea de a ne descrie un Spider-Man adolescent are doua tinte: una ar fi, clar, targetul de varsta la care se doreste sa se ajunga (si prin cucerirea adolescentilor de azi se vor pastra, prin continuarile ulterioare, si tinerii si oamenii de 30+ de maine), iar a doua tinta consider ca ar fi tocmai integrarea sa, cu ajutorul lui Iron Man, in echipa The Avengers, tocmai in ideea de a forma o echipa care, in paralel cu filmele dedicate fiecarui personaj, sa produca beneficii materiale garantate pe termen lung producatorilor si distribuitorilor. Pe scurt: strategie strategie, strategie!

Lasand acum la o parte strategiile de marketing pe termen lung ale gigantilor cinematografiei mondiale, hai sa vedem cum se simte un privitor care vede pentru prima oara un film cu Spider-Man. Sincer, cam pierdut in detalii pe care e clar ca nu le stapaneste. Pentru ca trimiterile la personajele Marvel sunt la tot pasul si simpla prezenta a lui Tony Stark in viata eroului nostru, prin “bursa” (a se citi increderea) pe care acesta i-a acordat-o, sunt de natura de a ne obliga sa stim cine cum si de unde vine.

Povestea nu e simpla, insa este frumos desenata, iar twistul din finalul filmului mi-a placut. Peter Parker/Spider-Man (Tom Holland) este un adolescent tipic, cu angoasele, visele si neimplinirile oricarui adolescent tipic american: e putin tocilar, putin autist, foarte destept, are drept consecinta un singur prieten si viseaza sa fie impreuna cu fata populara din liceu. Deci au introdus tot, doar-doar se realizeaza atmosfera propice. Si s-a realizat! Cu aspecte de film cu adolescenti, pelicula incepe in forta in momentul in care capacitatile lui Spider-Man sunt testate prin infruntarea unor hoti care se ocupau cu reciclarea materialelor extraterestre rezultate in urma razboiului castigat de The Avengers (nu ni se spune mai mult, o luam ca atare), hoti condusi de Vulture (Michael Keaton).

Trecand prin diferite situatii limita, unele tensionate, altele pline de umor de calitate, omul nostru ii demonstreaza celui ce-l recrutase ca merita si sa fie Spider-Man si sa fie tratat ca parte integranta a echipei The Avengers.

Intercalarea luptelor duse de Spider-Man cu viata relativ previzibila a elevului de liceu dau farmec filmului si de aceea spuneam la inceput ca avem de-a face cu o pelicula cu o valoare de sine statatoare relativ ridicata.  🙂


JOC ACTORICESC SI REGIE

Personajul negativ, Vulture (Michael Keaton) este un castig absolut pentru film, iar alegerea lui Tom Holland in rolul Peter Parker/Spider-Man, tinand cont de faptul ca, asa cum am spus, s-a dorit zugravirea unui Om Paianjen adolescent, este foarte nimerita.

La nivel de distributie, singura ezitare mi s-a parut a fi cea a Marisei Tomei (in rolul matusii May, cea care il creste pe Peter). Care Marisa Tomei, desi detinatoare de Oscar, mi-a dat tot timpul senzatia ca e prezenta intr-un film datorita formei fizice si nu performantei actoricesti. Aici, de pilda, desi are aproape 53 de ani, a smuls suspine de admiratie ale fetelor prezente la premiera, datorita… siluetei sale! 🙂

In rest, la capitolul distributie, Robert Downey Jr.Jon Favreau, sau Gwyneth Paltrow ne tin in atmosfera filmelor cu supereroi care se pare ca au luat caimacul in ultima vreme.

Regizoral, desi pe cel ce a semnat regia, Jon Watts, nu l-am remarcat cu vreo capodopera de film pana acum, filmul arata bine. La nivel de CGI (grafica computerizata) cel putin, e fara repros, nu degeaba s-a ajuns cu tehnologia unde s-a ajuns si nu degeaba s-au investit in filmul asta 175 de milioane de dolari…


REACTIA CRITICLIOR

Owen Gleiberman, critic la Variety, a apreciat filmul si prin prisma povestii cu si despre adolescentul care il intruchipeaza pe eroul justitiar:

We’ve never seen a character as mythical as Spider-Man portrayed in such a user-friendly, sanded-down, After School Special way.

In concluzie e clar un film de vazut, e un film care in lunga serie de filme Marvel este clar in top 10 si, mai mult decat atat, parerea mea e ca alegand calea zugravirii eroului intr-o lumina aparent defavorabila lui, s-a obtinut efectul contrar, lucru imbucurator.

Hai, v-am pupat! 🙂


TRAILER

Click AICI pentru a viziona trailerul oficial in limba romana!


 

Titlu original / in limba romana: Beach Bum/ Regele plajei; Regie: Harmony Korine; Scenariu: Harmony
Titlu original / in limba romana: Mia and the White Lion / Mia si leul alb;
Iata nominalizarile din acest an: Cel mai bun film: BlacKkKlansmanBlack PantherBohemian RhapsodyThe FavouriteGreen BookRomaA Star
Titlu original / in limba romana: Bumblebee; Regie: Travis Knight; Scenariu: Christina Hodson; Distributie: Hailee Steinfeld; John Cena, Jorge Lendeborg
Titlu original / in limba romana: Robin Hood; Regie: Otto Bathurst; Scenariu: Ben Chandler, David

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.