Selma (2014) – recenzie film

selma

Titlu original / titlu in limba romana: Selma

Regie: Ava DuVernay;

Scenariu: Paul Webb;

Distributie: David OyelowoTim Roth Oprah Winfrey;

Durata: 128 min.;

Buget: Aprox.: 20 mil. $;

Case de productie: Cloud Eight FilmsPathéPlan B Ent.


 Selma (2014) on IMDb

Selma este ultimul vazut de mine dintre cele opt nominalizate la cel mai bun film de la Oscarurile din acest an. Am crezut ca nu e cine stie ce de el, ca e propaganda americana standard, ca va fi plin de clisee si ca in general este un film despre lupta oamenilor de culoare din America. A fost si despre asta, insa a fost si despre lupta pentru drepturi civile in general, despre cum glasul multimilor poate deveni o forta de luat in seama.

In treacat fie spus, acest film mi-a declansat si un puseu de introspectie referitor la incercarile prin care trece lumea traducerilor din Romania in aceste saptamani (pastrand proportiile, evident!).


SINOPSIS

Filmul se doreste a fi o biografie romantata a unui moment din viata lui Martin Luther King Jr. / David Oyelowo, (laureat cu premiul Nobel pentru pace al anului 1964): marsul epic dintre Selma si Montgomery din 1965.

Este vorba mai exact despre un mars pentru dreptul de vot, care, desi garantat la acel moment tuturor cetatenilor americani, le era refuzat sub diverse motive birocratice persoanelor de culoare, mai ales in statele din sud.

Unul dintre statele cu cele mai mari probleme este Alabama, condus de guvernatorul George Wallace (Tim Roth). Desi Martin Luther King era foarte bine vazut la Casa Alba, unde insusi presedintele de la acea vreme (Lyndon B. Johnson / Tom Wilkinson) il primea regulat, acesta nu reusea sa il convinga pe primul om in stat sa se implice personal si sa isi asume promulgarea unei legi care sa rezolve spinoasa problema.

Constatand ca orice presiuni ar face nu are sorti de izbanda, Martin Luther King recurge la ultima si cea mai periculoasa solutie: marsul de protest. Aceasta solutie se dovedeste foarte greu de pus in practica mai ales pentru ca guvernatorul mobilizeaza fortele politienesti si inabusa mica procesiune chiar inainte ca aceasta sa treaca peste podul de la marginea orasului, Edmond Pettus Bridge.

Desi aceasta incercare a esuat lamentabil, desi in urma sa au murit oameni, Martin Luther King nu renunta la idealul sau si, ajutat de presa care a relatat de la fata locului macelul la care s-a dedat politia, reuseste sa sensibilizeze opinia publica din toata America.

Astfel, la a doua incercare de a porni in mars spre Montgomery, mii de oameni din toata tara pornesc odata cu locuitorii din Selma (o treime din ei au fost albi!). Cu toate acestea, la momentul trecerii legendarului pod, Martin Luther King se opreste, si, desi se pare ca politia nu-i va mai sta in cale, alege sa se intoarca, spre opozitia unei parti a staff-ului sau.

O a treia incercare, cea reusita, a adus impreuna zeci de mii de oameni si a fost hotarata in urma uciderii unui avocat din Boston, alb, linsat de adeptii extremisti ai guvernatorului Wallace. A fost o bucata de istorie americana, insa a fost si o lectie de activism social ce isi atinge scopul prin proteste pasnice.


JOC ACTORICESC SI REGIE

Filmul este atent creionat si conceput pe calapodul personalitatii puternice al simbolului luptei impotriva discriminarii numit Martin Luther King. Cu actori mediu cotati, ajutati mediatic de prezenta faimoasei Oprah Winfrey (care, ca si in The Butler, apare intr-un rol secundar), filmul reuseste sa-si atinga scopul: sa aduca un omagiu marelui militant pentru drepturile oamenilor de culoare din America, sa fie destul de obiectiv si, nu in cele din urma, sa sensibilizeze juratii de la Oscar in vederea nominalizarii sale intre cele opt cele mai bune filme ale anului (desi, personal, nu consider ca merita).

Actorii ar fi putut interpretaria totul intr-o nota mai dramatica, pentru ca, in opinia mea, realitatea pe baza careia a stat scenariul lasa loc de mai mult.

Regizoarea Ava DuVernay cu prima isprava notabila la activ, reuseste un film curat, fara pretentii de a face o pelicula memorabila. Aceasta alimenteaza insa pe deplin orgoliul celor care considera ca America de astazi este rezultatul maxim posibil al democratizarii in ceea ce priveste drepturile persoanelor de culoare.


REACTIA CRITICLIOR

La prima vedere, vazand un tomatometer de 98% si un metascore de 89, putem spune ca avem un film egal cel putin cu Shawshank Redemption sau Pulp Fiction…

Nu este deloc asa, si din notele de mai sus ne trezeste o critica de genul celei facute de catre Nigel Andrews de la Financial Times. In afara observatiei ca rolurile “baietilor rai” sunt jucate de actori britanici, acesta atrage atentia tocmai asupra capcanei banalitatii in care cad filme precum Mandela: Long Walk to Freedom si acest Selma: desi au un potential imens dat de miscarile care au stat la originea nasterii scenariilor lor, acestea dezamagesc printr-un rezultat final destul de lipsit de vlaga, nerv si in cele din urma, memorabilitate.

Needless to say, Dr. King’s message has never been more relevant.

… asta spune Mara Reinstein de la US Weekely si cine suntem noi sa nu fim de acord?! 🙂

Hai, v-am pupat! 🙂


TRAILER

Click aici pentru trailerul filmului!

Titlu original / in limba romana: Beach Bum/ Regele plajei; Regie: Harmony Korine; Scenariu: Harmony
Titlu original / in limba romana: Mia and the White Lion / Mia si leul alb;
Iata nominalizarile din acest an: Cel mai bun film: BlacKkKlansmanBlack PantherBohemian RhapsodyThe FavouriteGreen BookRomaA Star
Titlu original / in limba romana: Bumblebee; Regie: Travis Knight; Scenariu: Christina Hodson; Distributie: Hailee Steinfeld; John Cena, Jorge Lendeborg
Titlu original / in limba romana: Robin Hood; Regie: Otto Bathurst; Scenariu: Ben Chandler, David

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.