Sausage Party / Petrecerea carnatilor (2016) – recenzie film

Titlu original: Sausage Party;

Titlu in limba romana: Petrecerea carnatilor;

Regie: Greg Tiernan, Conrad Vernon;

Scenariu: Kyle Hunter, Ariel Shaffir;

Distributie: Seth Rogen, Kristen Wiig, Jonah Hill; 

Durata: 89 min.;

Productie: Annapurna Pictures, Columbia Pictures, Nitrogen Studios Canada;


 Sausage Party (2016) on IMDb

SINOPSIS

Sausage Party nu este un film de desen animat recomandat copiilor, asa ca va recomand sa nu mergeti cu copiii la acest film, in schimb va recomand sa mergeti voi, ca oameni maturi, la el, obligatoriu! Este un film atat de inchegat si dens din punct de vedere al poantelor si trimiterilor subliminale la evenimente sau intamplari din viata de zi cu zi a acestei lumi, incat aproape ca nu iti da ragazul sa razi in voie pentru a nu pierde replicile care se succed cu repeziciune. Apropos, traducerea in limba romana este fara cusur (fara o traducere de calitate, un astfel de film poate fi apreciat poate doar la 75% din potentialul sau!).

Am mers la acest film cumva pacalit de trailer si am ajuns sa imi dau seama, pe masura ce inaintam in poveste, ca gluma e groasa, ca eroii nostri sunt altceva si ca un astfel de film trebuie abordat diferit. Nu ma asteptam sa trebuiasca sa imi schimb modul de a-l percepe atat de drastic, chiar in timpul vizionarii sale, neputand sa cred aproape ca un “nevinovat” film de desen animat isi va scoate armele pana la final si se va transforma in altceva, un “altceva” pe care va las placerea sa-l descoperiti si pe care nu vi-l dezvalui aici.

Da, sigur, storyline-ul poate fi simplu si sec: un carnat devine erou luptand si reusind sa descopere adevarul despre existenta sa. Problema este cum reuseste acest lucru si cum au inteles creatorii acestui film, cu un buget de peste 30 de milioane de dolari, sa comunice acest lucru. Avand ambitia de a spune o poveste de oameni mari in registrul copiilor pentru a accesa probabil si cele mai instinctuale resorturi ale intelegerii noastre de oameni mari cu suflet de copii, acest film reuseste sa ajunga absolut in toate cotloanele in care isi propune. Cam pervers demersul, insa isi atinge scopul, iar mijloacele nu conteaza, mai ales la Hollywood. 🙂


JOC ACTORICESC SI REGIE

Cu o “linie de start” alcatuita din vedete precum Seth Rogen, Jonah Hill, James Franco sau Salma Hayek, acest film n-are cum sa dea gres. Sa va mai spun ca replicile sale nu au absolut nicio perdea si ca scenele, daca ar fi fost sa fie jucate de oameni adevarati, ar fi transformat pelicula cel putin intr-una deocheata?

Se spun multe in acest film, se iau peste picior adversitatile bazate pe rasa, nationalitate sau alte diferente, facandu-se in acest fel si o parodie la adresa lucrurilor care incranceneaza lumea contemporana, dar si o pledoarie pentru intelegere si acceptarea valorilor fundamentale ale omenirii.

Iesind de la acest film ai pornirea sa exclami cam ce exclamau batranii nostri cand vedeau lucruri deocheate la televizor “dar ii lasa, maica, sa arate asa ceva?!”. Ei bine, se pare ca aceasta metoda de a inlocui actorii cu desene animate pentru a putea duce la extrem modalitatile de exprimare este o idee buna, pentru ca, repet, cu o distributie adevarata si cu actori in carne si oase, nu s-ar fi putut realiza acest film si nici transmite respectivele mesaje.

Seth Rogen “dospeste” acest film de prin 2014 cand a lansat primele trailere ale lui. Se pare ca a fost de bun augur aceasta tragere de timp si ca filmul s-a maturat ca un vin bun, numai bun de consumat de catre cunoscatori.


REACTIA CRITICLIOR

Dustin Putman, blogger de film la thefilmfile.com da, in opinia mea, cea mai cuprinzatoare parere referitoare la acest film:

A bold, visually exuberant fusion of provocative adult content with an art form too often chalked up as being strictly for kids, “Sausage Party” is something special.


TRAILER

Click aici pentru trailerul oficial!


 

Titlu original / in limba romana: Beach Bum/ Regele plajei; Regie: Harmony Korine; Scenariu: Harmony
Titlu original / in limba romana: Mia and the White Lion / Mia si leul alb;
Iata nominalizarile din acest an: Cel mai bun film: BlacKkKlansmanBlack PantherBohemian RhapsodyThe FavouriteGreen BookRomaA Star
Titlu original / in limba romana: Bumblebee; Regie: Travis Knight; Scenariu: Christina Hodson; Distributie: Hailee Steinfeld; John Cena, Jorge Lendeborg
Titlu original / in limba romana: Robin Hood; Regie: Otto Bathurst; Scenariu: Ben Chandler, David

2 Comments

  1. Pingback: Filmele lunii august 2016 - Dorin Apavaloae

  2. Pingback: The LEGO Batman Movie / LEGO Batman: Filmul (2017) - recenzie film - FilmSiTeatru.ro

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

AllEscort