Robin Hood (2018) – recenzie film

Robin Hood 2018

Titlu original / in limba romana: Robin Hood;

Regie: Otto Bathurst;

Scenariu: Ben Chandler, David James Kelly;

Distributie: Taron Egerton, Jamie Foxx, Ben Mendelsohn, Eve Hewson, Tim Minchin, Jamie Dornan;

Durata: 116 min;

Productie: Summit Entertainment;

Data premierei in Romania: 7.12.2018;

Distribuit in Romania de: Vertical Entertainment;

Nota: 6,5

Sinopsis

Personaj legendar, cunoscut pentru vitejia, curajul, dar mai ales pentru scopul luptelor sale, Robin Hood era un hot din popor care lupta pentru cei din popor. Acesta lua de la bogati si ii ajuta pe cei in nevoie, opunandu-se astfel coruptiei si talhariei. Si cum scopul scuza mijloacele si cauza lui era nobila, modul sau de operare ramane un subiect controversat chiar si in ziua de azi. 

De-a lungul anilor s-au scris si ecranizat zeci de interpretari ale legendei, s-au facut desene animate pentru copii, iar acum, in 2018, a aparut inca o versiune cinematografica cu Taron Egerton in rolul acestui erou. 

Inceputul filmului ne este prezentat de catre un narator care aduce in prim plan intalnirea dintre Marian (o fata cu aceeasi dorinta de a face dreptate ca a eroului nostru) si Robin. Cei doi se indragostesc si asa incepe aventura lui Robin Loxley, lordul orasului Nottingham: cu o iubire adolescentina sau cel putin asa pare… 

De inceperea actiunii propriu zise in film avem parte in momentul in care Robin este trimis sa lupte alaturi de armata britanica in Cruciadele impotriva musulmanilor timp de 4 ani. Aici avem cateva scene demne de spiritul eroic al intregii povestiri, insa se termina repede cu decizia lui Sir Guy of Gisborne de a-l trimite inapoi in Anglia pe eroul nostru. 

Ajungem la punctul culminant, acela in care Robin se aliaza cu unul dintre arabi, Yahya, (sau “Micul” John), cel ce ii va deveni partener de nadejde in scenele ce urmeaza pe parcursul filmului. De aici practic incepe legenda de care va vorbeam mai sus, insotita insa de cateva detalii si secvente inutile ce nu merita discutate…

Asadar, acesta este noul film Robin Hood, inovatia si originalitatea nu sunt cele mai bune repere de analiza. Pelicula a fost chiar comparata cu un alt film din 2017, mult mai apreciat de catre critici: King Arthur: Legend of the Sword. Daca ati copilarit cu povestile lui Robin Hood sau sunteti fani inraiti, nu va faceti sperante mari. INSA, per total, it’s nice to watch it!

Joc actoricesc si regie

Taron Egerton il joaca pe eroul princpal, Robin Hood, un rol destul de dificil de interpretat. Actorul este cunoscut pentru rolurile sale din cele doua filme Kingsman, care s-au potrivit mult mai bine carismei si infatisarii sale de rebel adolescentin.

Nu cred ca Taron a fost cea mai potrivita alegere pentru rolul acestui erou al secolului al XIV-lea. Chiar daca este un actor bun, caracterul lui Robin Hood este unul mult mai agresiv decat lasa impresia protagonistul, de aici si o mica senzatie ca esti scos din atmosfera in timpul vizionarii filmului. 

Jamie Foxx

Actorul american Jamie Foxx in schimb reuseste sa aduca comentarii pozitive din partea criticilor. Personajul sau, John, ajutorul lui Robin Hood, mi-a atras cel mai mult atentia, chiar daca era in plan secund.

Altfel spus, a fost omul potrivit in rolul potrivit. Pe Jamie Foxx l-ati mai vazut probabil in filme ca Ray (2004) – film pentru care a castigat singurul Oscar din cariera sa de pana acum, dar mai ales in Django Unchained, un film unde interpreteaza alaturi de Christoph Walz un rol de neuitat cu care a cucerit publicul devenind unul dintre actorii de referinta ai generatiei sale.

Castigator al mai multor premii BAFTA (pentru Peaky Blinders ori Criminal Justice) si semnand regia unuia dintre cele mai bine cotate seriale de pe Netflix la acest moment (Black Mirror), Otto Bathurst pare ca nu reuseste sa scoata din mult-ecranizata poveste a lui Robin Hood mai mult decat un film mediu ca valoare si scump ca realizare… 

Reactia criticilor

Cum am zis si mai sus, filmul nu a avut parte de prea multe recenzii pozitive, fiind criticat atat scenariul slab conturat al povestirii, cat si jocul actoricesc. Pe IMDB are in prezent nota 5,3/10, iar pe metacritic.com, site unde ajunge abia la 32 de puncte din 100 posibile, gasim un citat din Todd McCarthy, criticul de la The Hollywood Reporter, care intareste una din ideile mele de mai sus: “Egerton, he’s a boy doing a man’s job”. 

Pentru vizionarea trailer-ului subtitrat apasati aici!

Titlu original / in limba romana: Beach Bum/ Regele plajei; Regie: Harmony Korine; Scenariu: Harmony
Titlu original / in limba romana: Mia and the White Lion / Mia si leul alb;
Iata nominalizarile din acest an: Cel mai bun film: BlacKkKlansmanBlack PantherBohemian RhapsodyThe FavouriteGreen BookRomaA Star
Titlu original / in limba romana: Bumblebee; Regie: Travis Knight; Scenariu: Christina Hodson; Distributie: Hailee Steinfeld; John Cena, Jorge Lendeborg
Titlu original / in limba romana: Hunter Killer/Operatiunea Hunter Killer; Regie: Donovan Marsh; Scenariu: Arne Schmidt, Jamie

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

AllEscort