Renegades / Renegatii (2017) – recenzie film

Renegades

Titlu original / in limba romana: Renegades/Renegatii;

Regie: Steven Quale;

Scenariu: Richard WenkLuc Besson;

Distributie: J.K. SimmonsEwen BremnerSylvia Hoeks; 

Durata: 105 min.;

Productie: Belga ProductionsCB FilmsCanal+;

Buget estimativ: €66.190.000;

Data premierei in Romania: 8 septembrie 2017;

Distribuit in Romania deRo Image 2000 , Prorom;

Nota filmsiteatru.ro: 6.


 Renegatii (2017) on IMDb

Recenzii de film acum si pe YouTube!

SINOPSIS

Cand il vezi intre semnatarii scenariului filmului Renegades/Renegatii pe Luc Besson, te duci cu mari asteptari la acest film! Faza e ca filmul, desi e departe de a semana cu Leon sau alte ispravi asemanatoare, e o comedie facila, usor de privit si asimilat, cinstita si care nu promite mai mult decat livreaza, ceea ce este foarte important.

In filmul nostru este deci vorba despre 5 puscasi marini americani, iar ca reper temporal avem anul 1995. Reperul spatial ne duce in mult incercata Croatie a acelor ani. Puscasii nostri sunt in trupele de mentinere a pacii dizlocate de NATO pe acele meleaguri in acea perioada.

Doua lucruri cu adevarat valoroase aduce acest film: pe J.K. Simmons (intr-un rol secundar cum numai el stie sa faca), si ironia la adresa modului in care americanii au inteles cu ce se mananca intr-adevar dizlocarea lor acolo. Efectiv se face misto de musamalizarile clar existente si in realitate apropos de unele ispravi ale soldatilor, care nu numai ca au fost trecute cu vederea si niciodata nu au ajuns in atentia opiniei publice, dar au mai fost si valorificate in interesul personal al partilor implicate, ceea ce e cam grav daca stam sa ne gandim mai bine.

Revenind la eroii nostri, ei afla de la o localnica de care era indragostit unul dintre ei, ca pe fundul lacului din apropiere s-ar afla o adevarata comoara care ar consta in 300 de milioane de dolari in lingouri de aur, 27 de tone mai exact.

Filmul reprezinta incercarea eroilor de a scoate comoara la lumina soarelui si eforturile intreprinse de ei in acest sens, in conditiile in care nimeni din baza militara respectiva nu trebuia sa afle despre incercarea lor temerara.


JOC ACTORICESC SI REGIE

Urmarind filmul am apreciat risipa de energie si de bani cu care s-au filmat multiplele scene subacvatice, bugetul de 66 de milioane de euro stand marturie acestor presupuneri ale mele. De asemenea, desi in afara de J.K. Simmons si Ewen Bremner (Spud din Trainspotting si T2 Trainspotting) eu unul nu am recunoscut pe nimeni in distributie demn de a fi amintit, consider ca respectivilor actori nu avem a le reprosa ceva si ca filmul, ca tot unitar, a iesit binisor.

Cu un regizor care a mai facut Final Destination 5 dar care a mai jucat si in liga mare la blockbusterul Avatar din postura de “Second Unit Director or Assistant Director”, ori la Titanic tot din cea de “Second Unit Director or Assistant Director“, filmul pare pe maini bune.

Si filmarile subacvatice multiple, amanuntite si meticuloase ii dau ceea ce trebuie: un aer de realism. Traiesti cu oamenii aia sub apa clipe dificile si parca ai si tu probleme cu oxigenul, parca ti se infunda si tie urechile de la revenirile prea rapide la suprafata. Ori sa reusesti asa ceva, mi se pare mai mult decat rezonabil din punct de vedere regizoral.

Despre actorii reperati de mine am spus, despre cei pe care acum i-am vazut prima oara am spus, as dori sa adaug un singur lucru la acest capitol. S-a reusit scenaristic atat de bine transpunerea pe pelicula a bazei militare unde se desfasoara actiunea, incat avioanele Hercules sau elicopterele, ori tancurile de pe ecran erau firesti in imaginile ce ni se perindau prin fata ochilor, desi situatii precum “tocmirea” pilotilor unor astfel de aparate de zbor pentru a-i ajuta cu o parasutare la punct fix sau cu o extragere la un anumit moment dat, par mult prea trasa de par pana si pentru un film care nu are mari pretentii de realism.


REACTIA CRITICLIOR

Filmul este atat de nou, incat noi am fost intre cei putini sau foarte putini care l-au vazut pana la ora asta, de aceea de data asta va voi da citat din mine, din moment ce alt critic n-a apucat sa il vada: 🙂

N-o sa auzim de el la Oscar, nu e nici cel mai prost film al anului. Este un film de categorie medie, un pic cliseistic, dar care, pentru destindere, este foarte potrivit.

Hai, v-am pupat! 🙂


TRAILER

Click AICI pentru a viziona trailerul oficial in limba romana!


 

Titlu original / in limba romana: Beach Bum/ Regele plajei; Regie: Harmony Korine; Scenariu: Harmony
Titlu original / in limba romana: Mia and the White Lion / Mia si leul alb;
Iata nominalizarile din acest an: Cel mai bun film: BlacKkKlansmanBlack PantherBohemian RhapsodyThe FavouriteGreen BookRomaA Star
Titlu original / in limba romana: Bumblebee; Regie: Travis Knight; Scenariu: Christina Hodson; Distributie: Hailee Steinfeld; John Cena, Jorge Lendeborg
Titlu original / in limba romana: Robin Hood; Regie: Otto Bathurst; Scenariu: Ben Chandler, David

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.