Arrival / Primul contact (2016) – recenzie film

Titlu in limba romana: Primul contact;

Titlu original: Arrival;

Regie: Denis Villeneuve;

Scenariu: Eric Heisserer (scenariu), Ted Chiang (nuvela);

Distributie: Amy Adams, Jeremy Renner, Forest Whitaker; 

Durata: 116 min.;

Productie: 21 Laps Entertainment, FilmNation Entertainment, Lava Bear Films;

Distribuit in Romania de: Intercomfilm


 Arrival (2016) on IMDb

SINOPSIS

Arrival / Primul contact este un film nou in care pamantenii incearca sa-si imagineze ce-ar fi daca…?! Intotdeauna ma intreb cand vad astfel de filme cum vom sti sau daca vom sti noi ca pamanteni sa facem fata contactului cu o alta civilizatie. Si cam de fiecare data raspunsul pe care mi-l dau este: nu, nu vom sti, nu suntem pregatiti!

Si nu pentru ca nu am avea inteligenta necesara, ci pentru ca apartinem unei planete care are mult prea multi lideri pentru a putea avea o reactie unitara ori o decizie in concordanta cu evenimentele, pur si simplu e prea greu de crezut ca zece lideri ai acestei lumi vor lua toti aceeasi decizie, care decizie sa fie cea buna dintr-o asemenea situatie limita.

Primul contact este despre o astfel de prima interactiune cu o civilizatie extraterestra. Este si despre o profesionista in lingvistica si despre cum incearca ea, la solicitarea guvernului american, sa descifreze “alfabetul” extraterestru, ori despre cum intotdeauna armata gandeste militareste in situatii critice.


JOC ACTORICESC SI REGIE

Amy Adams (Dr. Louise Banks) este lingvista despre care am amintit mai sus. Ea este insotita de Jeremy Renner (fizicianul Ian Donnelly) in temerara sa incercare de a stabili o comunicare de orice natura cu una dintre cele 12 nave care au “parcat” in 12 puncte diferite de pe planeta Pamant.

Filmul, in desfasurarea sa pana la un anumit moment, pare ca acopera in ritm firesc o asemenea intamplare extraordinara in viata acestei planete si a oricarui pamantean. Problema este ca de la jumatate incolo ai senzatia ca timpul se comprima si ca filmul care in realitate dureaza doua ore fara 4 minute ar fi putut fi comprimat intr-o ora jumatate, daca nu intr-o ora si un sfert!

Actiunea nu foarte complicata a acestui film a fost atat de amanuntit descrisa in cadre lungi si nu neaparat memorabile de catre regizorul canadian Denis Villeneuve, incat am avut impresia ca, apeland la trei actori mari si un buget maricel (50 milioane $), acesta a dorit sa se faca mai remarcat decat o poate face prin portofoliul sau modest de pana acum.  


REACTIA CRITICLIOR

Avand in centrul povestii o traducatoare, consider ca acest film este si despre munca atat de spectaculoasa si remarcata a profesionistilor din acest domeniu, munca in aceeasi masura folositoare si impresionanta in situatii limita precum este cea descrisa in film.

An outstanding sci-fi film with an intergalactic language lesson.

Citatul este din Bill Stamets de la Chicago Sun-Times, iar acest critic imi confirma afirmatia de mai sus si intareste ideea ca in cazul unei intalniri de gradul III, prima problema care trebuie rezolvata este comunicarea.


TRAILER

Click AICI pentru a vedea trailerul oficial in limba romana!


 

Titlu original / in limba romana: Beach Bum/ Regele plajei; Regie: Harmony Korine; Scenariu: Harmony
Titlu original / in limba romana: Mia and the White Lion / Mia si leul alb;
Iata nominalizarile din acest an: Cel mai bun film: BlacKkKlansmanBlack PantherBohemian RhapsodyThe FavouriteGreen BookRomaA Star
Titlu original / in limba romana: Bumblebee; Regie: Travis Knight; Scenariu: Christina Hodson; Distributie: Hailee Steinfeld; John Cena, Jorge Lendeborg
Titlu original / in limba romana: Robin Hood; Regie: Otto Bathurst; Scenariu: Ben Chandler, David

1 Comment

  1. Pingback: Nocturnal Animals / Animale de noapte - recenzie film - FilmSiTeatru.ro

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.