Nightcrawler / Pradator de noapte (2014) – recenzie film

nightcrawler

 Nightcrawler<br /><br /><br /><br /> (2014) on IMDb

Unul dintre cele mai incantatoare filme dintre cele nominalizate la Oscarurile din acest an, Nightcrawler este povestea unui autodidact obsedat de munca si de oportunitati. Cu un scenariu solid, cu un joc actoricesc impecabil livrat de catre Jake Gyllenhaal, filmul are momente cand ne duce cu gandul la genialul Taxi Driver al lui Scorsese. Pentru ca si aici ca si acolo avem o poveste bazata pe o obsesie, si aici ca si acolo avem o prezenta feminina care devine centrul actiunilor eroului nostru.


NIGHTCRAWLER ONLINE REVIEW

Lou Bloom este un tip tenace si obsedat sa parvina prin orice mijloace. In timp ce-si cauta drumul, are parte de o incursiune in lumea reporterilor de noapte de pe strazile Los Angelesului, acei oameni care urmaresc canalele radio ale politiei si incearca sa ajunga primii la locurile accidentelor pentru a filma primii.

Astfel imaginile obtinute, acestea se transforma in bani dupa o negociere sumara cu posturile locale de televiziune care isi bazeaza stirile de la prima ora pe astfel de imagini. Lou reuseste prin tenacitate sa obtina exclusivitate cu una din televiziunile angrenate in lupta pentru acest tip de stiri si, manat de ambitia care l-a dus pana aici, incearca sa extinda exclusivitatea si in plan personal, catre Nina (Rene Russo), o realizatoare cu vechi state in serviciu si in viata.

Intriga se complica de la acest punct, insa doar in directia in care filmul este mai placut privirii. Am amintit de trimiterea catre Taxi Driver, trebuie reiterata. Nu am pretentia sa spun ca Jake Gyllenhaal se ridica la nivelul lui De Niro in respectiva capodopera cinematografica, insa numai indrazneala sa mergi pe calea deschisa cu acel prilej, indrazneala reusita in limitele versatilitatii actoricesti, este de laudat.


JOC ACTORICESC SI REGIE

Jake Gyllenhaal si Rene Russo pot fi considerati amandoi drept alegeri inspirate. Jake nu e la prima isprava apreciata pozitiv de critici, asta daca e sa ne amintim doar de Borkeback Moountain din 2005. Cu Rene Russo insa, din punctul meu de vedere, e alta poveste. Consider ca in acest film s-a intrecut pe sine si ca pana acum, pentru mine, ea era actrita ideala pentru filme de nivel mediu.

In ceea ce il priveste pe regizorul Dan Gilroy, acesta este la prima isprava ca regizor si, spun eu, nici ca isi putea dori cineva un debut mai bun.


REACTIA CRITICILOR

Cifrele de pe principalele site-uri de critica imi intaresc spusele: Nota IMDb: 8,0, Tomatometer: 95%, Metascore: 76. Sunt note mari, chiar foarte mari. Cu ele sper sa va conving sa mergeti sa vedeti acest film, daca nu ati facut-o deja! 🙂

Nigel Andrews de la Financial Times incepe review-ul sau prin a ridica in slavi regia, continuand printr-un teasing prin care, daca eu nu v-am convins in cele de mai sus, aproape ca va obliga sa vedeti Nightcrawler!

“Filmmaker Gilroy, brother to Tony (of the darkly marvellous Michael Clayton), makes every cinematic second count. If you blink you miss a tell-tale reaction shot, a vital visual plot clue, or a brilliant cut-in.”


TRAILER

Click aici pentru trailerul filmului!

Titlu original / titlu in limba romana: The Intern / Internul Regie: Nancy Meyers; Scenariu: Nancy
Iata nominalizarile din acest an: Cel mai bun film: BlacKkKlansmanBlack PantherBohemian RhapsodyThe FavouriteGreen BookRomaA Star
Titlu original / in limba romana: Bumblebee; Regie: Travis Knight; Scenariu: Christina Hodson; Distributie: Hailee Steinfeld; John Cena, Jorge Lendeborg
Titlu original / in limba romana: Robin Hood; Regie: Otto Bathurst; Scenariu: Ben Chandler, David
Titlu original / in limba romana: Hunter Killer/Operatiunea Hunter Killer; Regie: Donovan Marsh; Scenariu: Arne Schmidt, Jamie

1 Comment

  1. Pingback: Nocturnal Animals / Animale de noapte - recenzie film - FilmSiTeatru.ro

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.