The Mummy / Mumia (2017) – recenzie film

The Mummy

Titlu original / in limba romana: The Mummy/Mumia;

Regie: Alex Kurtzman;

Scenariu: David Koepp, Christopher McQuarrie;

Distributie: Tom CruiseRussell CroweSofia Boutella, Annabelle Wallis; 

Durata: 110 min.;

Productie: Universal Pictures, Perfect World Pictures, Sean Daniel Company;

Data premierei in Romania: 9 iunie 2017

Distribuit in Romania deRo Image 2000;

Nota filmsiteatru.ro: 6,5-7


 The Mummy (2017) on IMDb

Recenzii de film acum si pe YouTube!

SINOPSIS

Inca de la primul trailer al filmului The Mummy/Mumia, intrebarea pe care mi-am pus-o a fost: are legatura cu The Mummy, filmul din 1999, cel cu Brandon Fraser? Raspuns final: are si n-are legatura!

Are legatura pentru ca, in mare, vorbim tot despre spirite egiptene deranjate de un aventurier curajos si mercenar. N-are legatura pentru ca cei de la Universal Studios, producatorii acestui film, tind ca prin acest film sa ne deschida o noua lume care sa lupte de la egal cu lumea Marvel sau DC, si anume asa-numitul Dark Universe. Acesta se vrea a fi universul populat de monstrii precum Dracula, Frankenstein, The Invisible Man, The Wolf Man si alti cativa, inclusiv personajul dual Dr. Jekyll/Mr. Hyde. Acestuia din urma i s-a dat un loc si in acest film, prin intermediul lui Russel Crowe. Si acesta este un alt element care nu apare in primul film, fiind, asa cum am spus, un indiciu legat de ceea ce va fi sa fie Dark Universe.

Filmul, ca poveste, te tine conectat. Tom Cruise reuseste sa fie un personaj complet, nascut de un actor complet, spre deosebire de ce am vazut in Jack Reacher. Ritmul este foarte alert, poate prea alert, exista si mici fracturi in intriga si de asemenea avem si un personaj feminin care are un rol incert in poveste.

Nick Morton (Tom Cruise) este un soldat in armata americana si in acelasi timp un activ cautator de comori in locurile in care jandarmul lumii “mentine pacea”. De aceasta data insa omul nostru gaseste mai mult decat o comoara oarecare, el da in Irak (vechea Mesopotamie) peste mormantul unei printese egiptene.

Despre printesa in cauza aflam detalii inca dintru inceputul filmului (ea si-a omorat tatal (faraonul), pe sotia acestuia si pe fiul acestora nou-nascut care-i ameninta accesul la putere). Aceasta devoalare a celor ce ne sunt aratate pe ecran este destul de frecventa in film, imediat ce scenaristul considera ca e ceva neclar, gaseste un personaj care ne explica in detaliu ce si cum.

Nick o elibereaza pe printesa blestemata din mormantul milenar scufundat in argint viu, devenind astfel parte a blestemului si dinamizand astfel actiunea filmului. Sarabanda de intamplari prin care trece eroul nostru in incercarea de a intelege incotro sa o ia si in cine sa se increada constituie practic firul rosu al actiunii filmului.


JOC ACTORICESC SI REGIE

Am spus, Tom Cruise este ok. Rolul lui Russell Crowe, desi cam fortat inserat in film, este jucat fara cusur de catre acesta, versatilitatea sa fiind evidentiata de unul dintre cele mai renumite personaje ale istoriei povestirilor cu mistere, Dr. Jekyll/Mr. Hyde. Acesta, pe langa Jack Spintecatorul sau alte personaje asemanatoare, reprezinta o referinta a personajelor in jurul carora s-au tesut legende de tot felul in literatura ori filmul britanic.

Rolul printesei egiptene Ahmanet este jucat de catre Sofia Boutella, cunoscuta cinefililor din Star Trek Beyond ori StreetDance 2. Algerianca de 35 de ani este bine aleasa in rol, frumusetea ei exotica cu influente nord-africane recomandand-o intru-totul aici.

Si nu numai aspectul fizic este cel pentru care consider ca e nimerita in acest rol, jocul sau destul de intens arata bine, deci avem o prezenta bine-venita si un castig pentru film in general.

Jenny Halsey, jucata de Annabelle Wallis este personajul feminin despre care mai devreme spuneam ca are probleme in a-si justifica existenta in scenariu. E un personaj slab conturat, care insa, pe cat posibil, este jucat ok de catre am vazut-o nu demult in King Arthur, filmul lui Guy Ritchie. 

Regizorul Alex Kurtzman este unul cu experienta, prezenta sa la timona filmelor Transformers (scenariu), Star Trek (producator), Star Trek Into Darkness (producator) si The Amazing Spider-Man 2 (producator), munca sa aici confirmand eforturile carierei sale si aratandu-ne un Tom Cruise dornic sa joace mai presus de obsesia cu aratatul muschilor.


REACTIA CRITICLIOR

Desi are incasari de 31,7 milioane de dolari in primul weekend, investitia de 125 de milioane pare departe de a se amortiza, iar comentariile acide a unor critici influenti dau de gandit:

The Mummy is a mess, a movie in such a hurry to introduce more monsters under Universal’s “Dark Universe” banner that it comes awkwardly wrapped in impenetrable layers of exposition.

E posibil ca filmul sa reprezinte ceea ce am spus mai devreme si eu, dar sa mergi pana acolo incat sa il desconsideri intr-atat incat sa spui ca e praf, mi se pare cam mult!

De aceea eu va sfatuiesc sa vedeti aceasta pelicula, nu cred ca, mai ales cei indragostiti de filme de actiune, ma veti injura! 🙂

Hai, v-am pupat! 🙂


TRAILER

Click AICI pentru a viziona trailerul oficial in limba romana!


 

Titlu original / in limba romana: Mia and the White Lion / Mia si leul alb;
Iata nominalizarile din acest an: Cel mai bun film: BlacKkKlansmanBlack PantherBohemian RhapsodyThe FavouriteGreen BookRomaA Star
Titlu original / in limba romana: Bumblebee; Regie: Travis Knight; Scenariu: Christina Hodson; Distributie: Hailee Steinfeld; John Cena, Jorge Lendeborg
Titlu original / in limba romana: Robin Hood; Regie: Otto Bathurst; Scenariu: Ben Chandler, David
Titlu original / in limba romana: Hunter Killer/Operatiunea Hunter Killer; Regie: Donovan Marsh; Scenariu: Arne Schmidt, Jamie

1 Comment

  1. Pingback: Atomic Blonde / Atomic Blonde: Agenta sub acoperire (2017) - recenzie film -

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.