La pazza gioia / Like crazy / Nebune de fericire (2016) – recenzie film

La pazza gioia Like Crazy

Titlu original: La pazza gioia;

Regie: Paolo Virzì;

Scenariu: Paolo Virzì;

Distributie: Valeria Bruni Tedeschi, Micaela RamazzottiValentina Carnelutti; 

Durata: 118 min.;

Productie: Lotus Productions, Manny Films, Rai Cinema;


 Like Crazy (2016) on IMDb

SINOPSIS

Am auzit accidental de La pazza gioia si aproape accidental l-am vazut. Cu toate acestea, impactul vizionarii sale a fost atat de mare, incat am hotarat sa-i fac review-ul aici deindata ce am avut acces la un laptop. Este o minunatie de film! Aminteste de Italia accea nebuna (la propriu si la figurat) cu care ne-au obisnuit filmele de la Cinecita!

Actiunea se desfasoara in Toscana patriarhala, este filmat aproape in totalitate in “ora de aur”, deci are o lumina calda care te face sa te indragostesti iremediabil de Italia!

Actiunea incepe si se termina ca intr-un cerc intr-o institutie de boli mentale (de aceea am amintit mai devreme de nebunie la propriu). Beatrice (Valeria Bruni Tedeschi) este o interna a unei astfel de case dupa ce familia ei cea instarita cedase edificiul intru folosire unei astfel de destinatii.

Filmul incepe in momentul in care in institutie ajunge Donatella (Micaela Ramazzotti). Desi la inceput nu pare, intre cele doua exista o chimie care declanseaza o serie de intamplari imposibil de previzionat dar si de povestit aici fara a dezvalui farmecul filmului. Asa ca faceti bine si cautati-l pentru a-l vedea, imi veti multumi pentru sfat.

Nu este un film facil, nu este un film de duminica. Este o drama dar si o comedie in acelasi timp, asa cum este viata adevarata. Rezolva simplu lucruri care initial pareau de nerezolvat asa cum in viata ni se intampla frecvent.

Este un film in urma caruia nu prea stii ce te-a lovit, o bijuterie de sorginte italiana cum eu personal nu am mai vazut de la La grande bellezza a lui Paolo Sorrentino din 2013.


JOC ACTORICESC SI REGIE

Nu am mai vazut pe niciuna din eroinele filmului pana aici! Maturitatea si prospetimea lor este atat de potrivita temei acestui film incat te intrebi de ce oare nu avem acces mai des la astfel de filme si de actori. Raspunsul sta evident tot in banii care au creeat mecanismul numit Hollywood, raul necesar al cinefililor din intreaga lume!

Prestatia actorilor nu este falsa, din contra: este fireasca, frumoasa, proaspata si impresionanta. Relatia sot-sotie dintre regizorul Paolo Virzì si Micaela Ramazzotti au oferit plus-valoare filmului, iar frumusetea incontestabila a Valeriei Tedeschi la cei 52 de ani ai sai, mi-a adus aminte de Emma Suárez, interpreta Julietei lui Almodovar.

Sa reusesti sa creezi cu mijloace moderne un film care sa arate a film clasic nu e usor. Nu sunt de ajuns lumina, peisajele sau actorii. Este nevoie de o poveste fara varsta, iar scenariul propus de Paolo Virzi indeplineste si aceasta conditie. Povestea lui are valabilitate in orice imaginatie de la inventarea cinematografului pana in zilele noastre.

Daca ar fi sa incerc sa caut un singur cuvant prin care sa definesc acest film, acela ar fi BUN. Este un film cu un mesaj de bunatate, este un film populat de oameni nefericiti dar buni in esenta lor. Este un film pozitiv si care spune povestea acelei sperante bune care tine lumea in miscare.


REACTIA CRITICLIOR

A pleasingly warm, human and female take on the subject, shot through with Virzi’s customary attention to not only the characters but also the wider socio-political background.

L-am citat pe Boyd van Hoeij, criticul de la Hollywood Reporter. Este impresionant cum un film de o reala valoare nu poate fi trecut cu vederea la Hollywood, chiar daca e un film din alte zari, vorbit in alta limba decat engleza (v-am spus ca filmul e in italiana cu dialect toscan? 🙂 ).

Mergeti sa vedeti acest film, v-am spus-o si v-o voi repeta oricand! Enjoy!


TRAILER

Click AICI pentru a vedea trailerul oficial!


 

Titlu original / in limba romana: Mia and the White Lion / Mia si leul alb;
Iata nominalizarile din acest an: Cel mai bun film: BlacKkKlansmanBlack PantherBohemian RhapsodyThe FavouriteGreen BookRomaA Star
Titlu original / in limba romana: Bumblebee; Regie: Travis Knight; Scenariu: Christina Hodson; Distributie: Hailee Steinfeld; John Cena, Jorge Lendeborg
Titlu original / in limba romana: Robin Hood; Regie: Otto Bathurst; Scenariu: Ben Chandler, David
Titlu original / in limba romana: Hunter Killer/Operatiunea Hunter Killer; Regie: Donovan Marsh; Scenariu: Arne Schmidt, Jamie

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.