Hacksaw Ridge / Fara arma in linia intai (2016) – recenzie film

Hacksaw Ridge

Titlu original / in limba romana: Hacksaw Ridge / Fara arma in linia intai;

Regie: Mel Gibson;

Scenariu: Andrew Knight, Robert Schenkkan;

Distributie: Teresa Palmer, Andrew Garfield, Vince Vaughn; 

Durata: 131 min.;

Productie: Cross Creek Pictures, IM Global, Icon Productions;

Distribuit in Romania de: Freeman Entertainment


 Hacksaw Ridge (2016) on IMDb

SINOPSIS

Hacksaw Ridge / Fara arma in linia intai este, cred eu, un film cu reale sanse la Oscar. Este un film regizat de Mel Gibson, iar pe mine Mel Gibson m-a entuziasmat ca regizor nu doar in Patimile lui Christos ori Braveheart, ci parca mai mult in Apocalypto, pe care inca il consider un film care nu a fost pretuit la adevarata sa valoare.

Filmul spune povestea lui Desmond Doss, un tanar american care, dupa atacul de la Pearl Harbour, se inroleaza in armata pentru a-si servi patria, asa cum toti prietenii sai deja au considerat oportun sa o faca. Problema lui este ca el nu doreste sa poarte arma in acest razboi, ci sa isi serveasca patria ca medic pe campul de lupta. Aceasta conditie stranie este izvorata pe de-o parte din credinta sa (Desmond este adventist de ziua a saptea), dar si din niste traume psihice din copilarie/adolescenta care l-au adus in situatia de a-si jura ca nu va mai pune mana pe vreo arma vreodata.

Intreaga sa lupta cu cei din jur care, la auzul straniei sale optiuni, incearca sa-i opreasca drumul catre frontul de lupta, precum si ispravile sale odata ajuns efectiv acolo, fac din acest film o fresca zugravita cat se poate de realist de catre Mel Gibson.

Principiile de nezdruncinat, dragostea sa pentru cea care urma a-i fi sotie, Dorothy Schutte (Teresa Palmer), indarjirea cu care el intelege sa-si faca datoria pe campul de lupta, in timpul cumplitei si sangeroasei batalii pentru Okinawa, i-au adus la finalul razboiului Medalia de onoare.


JOC ACTORICESC SI REGIE

Andrew Knight a fost o alegere ce s-a dovedit inspirata de la un cap la altul, pentru ca era nevoie de un actor nu foarte robust, dar care sa faca fata scenelor istovitoare de pe campul de lupta, asa cum a fost in realitate Desmond Doss.

Toti cei care au facut parte din echipa de baza a filmului (de la Mel Gibson pana la Andrew Knight ori Vince Vaughn) au studiat in profunzime intamplarile care au dus la faurirea legendei lui Doss. Este un film in primul rand autentic, pentru ca vorbim despre un film facut dupa o poveste adevarata, iar apetenta lui Mel Gibson de a zugravi lucrurile explicit, exact cum au fost, apare din plin aici.

Fara arma in linia intai este un film atat de bine dozat, filmat, “povestit” si oferit publicului, incat la iesirea din sala am fost convins ca tocmai am vazut cel mai bun film al anului 2016 de pana acum.

Povestind de toate performantele regizorale sau actoricesti, nu putem trece cu vederea modul in care Mel Gibson a inteles sa zugraveasca, in mod foarte explicit, grozavia razboiului. In cadrul lansarii de la Festivalul de film de la Venetia a filmului, el sublinia ca nu iubeste razboiul, insa zugravirea grozaviilor sale ajuta generatiile urmatoare sa nu uite.  


REACTIA CRITICLIOR

David Stratton, de la The Autralian spune:

As director, Gibson’s approach is bold and fearless; this represents his best work to date behind the camera.

E posibil ca aceasta sa fie dintre cele mai valoroase pelicule ale lui Gibson, de aceea sper si cred ca e posibil ca Academia Americana de film sa fie de aceeasi parere, macar la momentul nominalizarilor pentru Oscar, daca nu si la ceremonia finala.


TRAILER

Click AICI pentru a vedea trailerul oficial in limba romana!


 

Titlu original / in limba romana: Beach Bum/ Regele plajei; Regie: Harmony Korine; Scenariu: Harmony
Titlu original / in limba romana: Mia and the White Lion / Mia si leul alb;
Iata nominalizarile din acest an: Cel mai bun film: BlacKkKlansmanBlack PantherBohemian RhapsodyThe FavouriteGreen BookRomaA Star
Titlu original / in limba romana: Bumblebee; Regie: Travis Knight; Scenariu: Christina Hodson; Distributie: Hailee Steinfeld; John Cena, Jorge Lendeborg
Titlu original / in limba romana: Robin Hood; Regie: Otto Bathurst; Scenariu: Ben Chandler, David

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.