Gold / Goana dupa aur (2016) – recenzie film

Gold

Titlu original / in limba romana: Gold / Goana dupa aur;

Regie: Stephen Gaghan;

Scenariu: Patrick Massett, John Zinman

Distributie: Matthew McConaughey, Edgar Ramírez, Bryce Dallas Howard; 

Durata: 120 min.;

Productie: Black Bear Pictures, Hwy61, Living Films ;

Distribuit in Romania de: Freeman Entertainment;

Nota filmsiteatru.ro: 8


 Gold (2016) on IMDb

Inainte de toate, doresc sa anunt lansarea canalului de YouTube filmsiteatru.ro! Veti gasi acolo varianta video a majoritatii recenziilor scrise pe www.filmsiteatru.ro.

SINOPSIS

Gold / Goana dupa aur este nici mai mult nici mai putin decat povestea unei nebunii. A nebuniei nascute din cautarea febrila de bogatii materiale.

Bazat pe fapte reale, acest film excelent spune povestea a ceea ce avea sa fie descoperirea celui mai mare filon de aur de pana la acea data.  

Modul in care filonul de aur a fost descoperit in momentul in care ultima speranta era aproape naruita, modul in care sacalii intruchipati de fondurile de investitii si de banci s-au napustit sa se infrupte din descoperire, spune o poveste veche si ea de mii de ani: imbogatit nu e neaparat cel ce munceste, imbogatit e cel ce profita de pe urma muncii altora!

Senzatia lasata de omul ala care chiar crede in visul sau, modul in care trece el peste toate pentru a-si implini visul, toate sunt perfect calibrate prin jocul acestui actor versatil numit Matthew McConaughey.

Similitudinea de situatii si reactii ale eroilor principali, care la origini proveneau din surse sociale asemanatoare, ne duce cu gandul la o alta capodopera cinematografica, The Wolf of Wall Street si o alta interpretare magnifica: Leonardo DiCaprio.

Si cum in cazul lui DiCaprio Oscarul nu a venit pentru acel film si in acel an, nici in cazul de fata nu avem cum sa asistam cu o premiere la adresa acestui film. Si asta datorita faptului ca lansarea sa s-a produs dupa anuntarea nominalizarilor la Oscar din acest an. Poate il vedem pe lista scurta la anul, asa cum s-a intamplat, de pilda, anul acesta, cu The Lobster.

Fun fact: tot filmul McConaughey ne este aratat purtand o mandrete de ochelari de soare Ray Ban! Faptul in sine pare sa fie o joaca (sau pur si simplu o plasare de produs a ochelarilor Ray Ban 3025 Aviator al caror pret este undeva la 130$), pentru ca in anii ’80 ochelarii Ray Ban nu aveau logo-ul inscriptionat in partea dreapta-sus a lentilei! 🙂


JOC ACTORICESC SI REGIE

Cu un Matthew McConaughey care s-a ingrasat pentru filmul asta aproape 22 de kg in 6 luni (!), cu un regizor, Stephen Gaghan, care ne-a pus mintile pe moate in Syriana si Rules of Engagement, ori cu actori secundari precum Edgar Ramírez (The Bourne Ultimatum, Carlos), ori Bryce Dallas Howard (The HelpBlack Mirror), meniul e complet, les jeux sont faits!

Si desi mai devreme il comparam cu un film al lui Martin Scorseze care nu prea a facut filme slabe, oricat as incerca sa-i gasesc puncte slabe, la nivel de regie, montaj, scenariu sau joc actoricesc, nu reusesc.

Singura slabiciune ar putea fi in casting, pentru ca daca la orice moment il putem compara pe Di Caprio cu McConaughey si invers, nu acelasi lucru il putem spune despre ceilalti “locotenenti”.

Pentru ca nici intr-o mie de ani nu il putem asimila pe Jonah Hill (magistral si el in Wolf of Wall Street) cu Edgar Ramirez, care a fost bun aici, dar nu de nota 10. La nivelul fetelor sa incercam o asemanare intre Margot Robbie si Bryce Dallas Howard? Nope! Nada! Niente! Poate doar de sex!

In rest nu ne putem plange, este un film peste medie cum asteptam de ceva vreme si cum numai cateva nume de la Hollywood ne mai pot oferi astazi.


REACTIA CRITICLIOR

IMDb-ul il tintuieste la ora la care scriu acest review la un nedrept 6,5! Nimic mai nedrept! Nu rupe avioane, insa cu acest subiect, acest buget (doar putin peste 3 milioane de dolari!) si aceasta distributie, e the best they can get.

Andy Lea, Daily Star:

It’s not as brainy as The Big Short, as witty as American Hustle or as entertaining as The Wolf of Wall Street. But this slightly muddled tale does unearth something golden — another glittering turn from Matthew McConaughey

Concluzie: este mai  bun decat 60% dintre filmele anului trecut, mergeti sa-l vedeti! 🙂


TRAILER

Click AICI pentru a viziona trailerul oficial!


 

Titlu original / in limba romana: Sing / Hai sa cantam; Regie: Christophe Lourdelet, Garth Jennings;
Iata nominalizarile din acest an: Cel mai bun film: BlacKkKlansmanBlack PantherBohemian RhapsodyThe FavouriteGreen BookRomaA Star
Titlu original / in limba romana: Bumblebee; Regie: Travis Knight; Scenariu: Christina Hodson; Distributie: Hailee Steinfeld; John Cena, Jorge Lendeborg
Titlu original / in limba romana: Robin Hood; Regie: Otto Bathurst; Scenariu: Ben Chandler, David
Titlu original / in limba romana: Hunter Killer/Operatiunea Hunter Killer; Regie: Donovan Marsh; Scenariu: Arne Schmidt, Jamie

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.