Gods of Egypt / Zeii Egiptului (2016)- recenzie film

Titlu in limba romana: Zeii Egiptului;

Titlu original: Gods of Egypt

Regie: Alex Proyas;

Scenariu: Matt Sazama, Burk Sharpless;

Distributie: Gerard ButlerNikolaj Coster-Waldau, Brenton ThwaitesElodie YungCourtney EatonGeoffrey Rush; 

Durata: 127 min.;

Productie: Pyramania, Summit Entertainment, Mystery Clock Cinema;


 Gods of Egypt (2016) on IMDb

SINOPSIS

Am crescut intr-o perioada cand, nu stiu de ce si cum, am avut acces mai ales la povestile din mitologia greaca sau romana. Cele din mitologia egipteana nu prea au ajuns la mine, de fapt mai mult de Ra sau Horus si, evident ceva nume de faraoni, nu  cunosc, deci cam la asta ma limitez cand vine vorba de Egipt.

Miercuri seara am mers la avanpremiera filmului Gods of Egypt/Zeii Egiptului. Vazusem trailerul, insa nu-mi dadeam seama daca va fi vorba de mult mai mult decat despre eroi cu puteri paranormale sau nu. Filmul s-a voit un blockbuster, e clar. Cu un buget de 140 de milioane de dolari si un Gerard Butler care arata fenomenal si joaca cat poate el de bine, parea ca are toate ingredientele unui film cu nota de trecere pe site-urile de specialitate.

Din pacate, se pare, lumea a avut problema pe care am avut-o si eu si pe care am descris-o in deschiderea acestui review: nu era familiarizata cu zeii egipteni. Eu am simtit acest “handicap” cand, in timpul filmului, m-am descoperit incercand sa vad care zeu e echivalentul carui zeu in mitologia greaca sau romana. Si astfel, in loc sa stai sa vezi un film pur si simplu, te trezesti ca de fapt compari zei! 🙂

Concluzia primara: filmul e prea stufos, realizatorii sai, in ambitia de a explica totul tuturor (de la personaje la poveste), ajung la final sa incerce sa termine un film care a crescut ca un bulgare ce se rostogoleste in zapada.

Filmul se vrea a fi o poveste despre egoismul zeilor, despre triumful dragostei si al binelui. Un rol central il ocupa influenta marelui zeu Ra asupra tuturor, fie ei oameni sau zei. Indrazneala scenaristului de a-l “arata” pe marele Ra, un echivalent al lui Dumnezeu, este de remarcat, putini o fac! Luptele epice pentru putere dintre Horus si Set, interferenta in ele a celorlalti zei si oameni, intrigile, detaliile referitoare la lumea de apoi si la modul in care este ea oranduita, ne aduc acele multe detalii care fac, spre final, filmul putin obositor.


JOC ACTORICESC SI REGIE

Gerard Butler a crescut frumos, ca sa spun asa. Din toate punctele de vedere! 🙂 Distibuirea lui Geoffrey Rush in rolul lui Ra este inspirata, asa cum inspirata mi s-a parut si distributia unor actrite practic necunoscute in rolurile principale. Pentru ca, din pacate pentru numele mari, tineretul este dornic de afirmare, frumos si talentat!

Avem multe efecte speciale, am vazut filmul in IMAX 3D si e coplesitor. Regia nu rupe gura targului, avem cateva cadre filmate intr-o lumina care spune poveste prin insasi intensitatea sau culoarea ei, ceea ce e foarte bine.


REACTIA CRITICLIOR

Filmul este o poveste, o fictiune 100%, deci trebuie sa mergi la el cu asteptari corespunzatoare. Nu am de gand sa va spun: “mergeti, e mai bun decat Scarface!”. Este acel tip de film dedicat unui anumit tip de public si asta s-ar putea sa-l salveze, asa cum a observat Frank Scheck de la The Hollywood Reporter:

This overstuffed, witless and bloated stillborn $140 million epic is unlikely to spawn the studio’s intended franchise — unless, as is so often the case, international audiences come to the box-office rescue.

Recomandare? Hmm, e un film haios, de duminica merge! 🙂


TRAILER

Click aici pentru trailerul oficial!

Titlu original / in limba romana: Hunter Killer/Operatiunea Hunter Killer; Regie: Donovan Marsh; Scenariu: Arne Schmidt, Jamie
Titlu original / in limba romana: Belleville cop/Politaiul din Belle ville; Regie: Rachid Bouchareb; Scenariu:
Titlu original / in limba romana: A Star is Born / S-a nascut o stea; Regie:
Titlu original / in limba romana: Misterul ceasului din perete; Regie: Eli Roth; Scenariu: Eric Kripke, John Bellairs;
Titlu original / in limba romana: Momo; Regie: Sebastien Thiery si Vincent Lobelle; Scenariu: Sebastien Thiery;

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.