Ghost in the Shell / Spiritul din cochilie (2017) – recenzie film

Ghost in the Shell

Titlu original / in limba romana: Ghost in the Shell/Spiritul din cochilie;

Regie: Rupert Sanders;

Scenariu: Masamune Shirow (autorul seriei de benzi desenate), Jamie Moss;

Distributie: Scarlett Johansson, Pilou Asbæk, Takeshi Kitano; 

Durata: 107 min.;

Productie: Arad Productions, DreamWorks, Grosvenor Park Productions;

Data premierei in Romania: 31 martie 2017

Distribuit in Romania deRo Image 2000;

Nota filmsiteatru.ro: 7,5


 Ghost in the Shell (2017) on IMDb

Recenzii de film acum si pe YouTube!

SINOPSIS

Nu e simplu sa recenzezi un film facut dupa desene animate precum Ghost in the Shell. Si mai greu e sa recenzezi un film facut dupa desene animate japoneze, asa-numitele manga, asa cum este acest film. Pentru ca in afara faptului ca vorbim de bariere tehnologice care trebuiesc depasite pentru a intruchipa pe film ceea ce se intampla in desenul animat, ai nevoie de o intelegere a mesajului pe care desenul manga respectiv doreste sa il transmita, acesta nefiind unul facil de descifrat fiind mai ales vorba de modul de gandire japonez.

Ghost in the Shell ne duce intr-un viitor in care oamenii au ajuns sa isi faca implanturi cibernetice pentru a isi “imbunatati” performantele diferitelor parti ale corpului.

Maiorul jucat de Scarlett Johansson este o astfel de persoana/robot, creierul sau apartinand unei femei, insa corpul fiind in totalitate de natura cibernetica. Scopul crearii sale a fost acela de a se obtine un perfect soldat si ofiter de contrainformatii in acelasi timp. Problema sa este ca franturi din viata femeii al carei creier il detine acum maiorul nostru apar din ce in ce mai des.

Actiunea filmului este destul de complicata, si desi personal nu am vazut filmul manga din 1995, din documentarile pentru aceasta cronica am inteles ca varianta cu actori pastreaza intocmai actiunea filmului. In acelasi timp, am inteles ca anuntarea lui Scarlett Johansson in rolul principal al acestui film a declansat reactii violente printre fani, acestia considerand inoportuna distribuirea unei persoane non-asiatice in acest rol, protestele lor facand trimitere la o practica des intalnita la Hollywood, numita “whitewashing”. Practica are evident la baza considerente materiale, in acest caz fiind evident faptul ca Scarlett Johansson vinde mai mult decat o necunoscuta in acest rol.

Pe de alta parte, desi versiunea manga a acestui film a aparut inainte de Matrix, ceea ce vedem acum in Ghost in the Shell si putem intelege sau accepta, este in mare parte si datorita minunatiei aceleia de film si conceptelor de acolo.

Si nu numai ideile seamana, dar si parte din efectele speciale ne duc cu gandul la Matrix. Lumea virtuala ce ne este infatisata de jur imprejur, precum si ideea ca oricat de avansata ar ajunge sa fie societatea, loc pentru o piata neagra intotdeauna va ramane, iar simbolul acesteia ne duce cu gandul la eterna rezistenta a omului in fata schimbarii, dar si a inregimentarii.


JOC ACTORICESC SI REGIE

Scarlett Johansson a confirmat increderea producatorilor si este “de acolo” in acest rol. In afara de faptul ca arata excelent dupa nasterea unui copil, vedeta declarata cea mai sexy femeie in viata de catre Vanity Fair, a aratat ca stie si sa joace, si asta nu o data!

Alegerea ei mi se pare foarte inspirata pentru acest film, totul (de la prezenta fizica si energia senzuala emanata si pana la acea voce care mie mi-a placut la nebunie in Her a lui Spike Jonze!) au constituit puncte forte care au redus mult din acel”whitewashing” de care am vorbit la inceput.

Rupert Sanders este cel ce si-a asumat marea responsabilitate a administrarii unui buget estimativ de 110 milioane de dolari si, dupa primele reactii de box office, se pare ca, desi filmul e bine dozat si filmat, pariul a cam fost pierdut, incasarile initiale fiind mult mai mici decat se astepta toata lumea.

Nu reusesc sa stabilesc in mod clar motivul pentru care impactul asupra publicului n-a fost mai mare, insa eu personal, prin energia si ideile transmise de acesta, sunt inclinat sa ii acord mai mult credit. 


REACTIA CRITICLIOR

Scarlett este remarcata si la nivel de critica, Paul Whitington de la Irish Independent remarcand:

Johansson has reinvented herself as a sci-fi specialist in recent years, and is excellent here as the automaton with a troubled soul.

Da, nu este prima prezenta intr-un film Sci-Fi a sa, si nici nu este prima prezenta in care vedeta face o figura frumoasa, deci in ultima instanta ea, cea care a fost initial considerata prin prisma fanilor, o neavenita, se pare ca salveaza filmul!

Care film este de vazut in opinia mea… 🙂

De aceea… vizionare placuta, v-am pupat!


TRAILER

Click AICI pentru a viziona trailerul oficial in limba romana!


 

Titlu original / in limba romana: Sing / Hai sa cantam; Regie: Christophe Lourdelet, Garth Jennings;
Regie: Ethan Coen, Joel Coen; Scenariu: Joel Coen, Ethan Coen; Distributie: Josh Brolin, George Clooney, Alden Ehrenreich, Ralph
Titlu original / in limba romana: Bumblebee; Regie: Travis Knight; Scenariu: Christina Hodson; Distributie: Hailee Steinfeld; John Cena, Jorge Lendeborg
Titlu original / in limba romana: Robin Hood; Regie: Otto Bathurst; Scenariu: Ben Chandler, David
Titlu original / in limba romana: Hunter Killer/Operatiunea Hunter Killer; Regie: Donovan Marsh; Scenariu: Arne Schmidt, Jamie

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.