Ghinionistul (2017) – recenzie film

Iura Luncasu

Titlu original / in limba romana: Ghinionistul;

Regie: Iura Luncasu;

Scenariu: Salex Iatma, Iura Luncaşu, Radu Gabriel;

Distributie: Vlad LogiganLevent SaliGheorghe Visu; 

Durata: 90 min.;

Productie: Imagine8 Stories;

Data premierei in Romania: 8 decembrie 2017;

Distribuit in Romania de: Vertical Entertainment;

Nota filmsiteatru.ro: 7,5.


Recenzii de film acum si pe YouTube!

SINOPSIS

Am avut in acest an atatea surprize placute din partea filmului romanesc, incat nu ma mai risc sa spun ca tocmai am vazut cel mai bun film romanesc din acesti ultimi ani, pentru ca pur si simplu am avut parte de niste ani excelenti (de la Usturoi pana la Doua lozuri sau Hawaii).

Faptul ca am avut privilegiul sa vad acest film in cadrul unei avanpremiere de gala ce a avut loc in sala VIP de la Park Lake (multumesc Vertical Entertainment), ori faptul ca am avut posibilitatea sa pun intrebari legate de geneza acestui film regizorului, scenaristului ori actorilor principali e posibil sa ma faca subiectiv, insa filmul asta chiar a stiut sa imi provoace hohote de ras din tot sufletul, si, din cate am inteles de la regizorul sau, chiar asta si-a propus.

Nu e un film care sa isi doreasca altceva decat entertainmentul si asta ii iese de minune.

E o tragi-comedie care trece spectatorul printr-un carusel de stari si emotii, in asa fel incat schimbul de curs al actiunii, sau situatiile cand hilare cand de comedie clasica, au o rata rapida de succedare si se transforma iute intr-o veselie de comedie!

Am remarcat intre protagonisti actori adevarati (Vlad Logigan, Gheorghe Visu, Radu Gabriel), dar, ca un pariu al regizorului, avem pelicula populata si de vedete ce s-a dorit a se constitui in elemente locomotoare pentru marketingul filmului (Dorian Popa, Codin Maticiuc, Ruby). Acest din urma astpect a dat roade, din dialogul pe care reprezentantii presei prezenti la avanpremiera l-a avut cu distributia filmului, am inteles ca prezenta non-actorilor a fost un adevarat boost de energie pentru ritmul de filmare.

Filmul prezinta povestea unui baiat sarac si talentat care are trei surori de intretinut si un tata betiv de ingrijit. Cand afla ca tatal sau moare din cauza bauturii, el se duce sa-l aduca acasa si pe drumul catre si dinspre spitalul la a carui morga se afla trupul tatalui sau, trece printr-o serie incredibila de evenimente care de care mai distractive (!) pentru privitor.

In aceasta sarabanda de intamplari ii avem protagonisti pe Vlad Logigan (tanarul nostru erou), Sânziana Tarța, (iubita acestuia si cea care reprezinta un element foarte important in definitivarea happy-end-ului acestui film), Gheorghe Visu (tatal eroului nostru), Radu Gabriel (intr-un rol ce ii vine manusa), Codin Maticiuc (renumitul Poponet, care in ultima vreme, in conformitate cu faptul ca poate fi mai mult decat o prezenta constanta in Fratelli, reuseste sa isi faca simtita prezenta in din ce in ce mai multe productii-comedii romanesti).


JOC ACTORICESC SI REGIE

Pot aprecia aici si prestatia actorilor profesionisti si pe cea a celor de ocazie Mie insa mi-a placut mult tanara Sânziana Tarța, iar Gheorghe Visu am impresia ca e atat de versatil incat nu poate sa il mai surprinda/depaseasca vreun rol.

Regizorul Iura Luncasu mi-a declarat in cadrul discututiei pe care am avut-o ca poti reusi sa faci filme fara probleme de sunet daca esti destul de atent si de exigent cu rezultatul muncii tale, dar si ca poti scapa de ciorbele nelipsite din multe filme romanesti post-revolutionare daca urmezi o poveste in care chiar stii ce ai de spus.

Ruby, Dorian Popa, Lucian Viziru si ceilalti chemati pentru a da savoare unor momente care in mod normal ar fi iesit redundante, au fost o idee buna a regizorului, iar pornirea lor in turneu cu acest film prin tara este iarasi o miscare desteapta. 🙂


REACTIA CRITICLIOR

Aici am sa va dau voua prilejul sa va formulati opiniile, eu am sa pun in schimb programul proiectiilor premierelor insotite de echipa filmului in diferite orase din tara:

Program turneu Ghinionistul

Hai, v-am pupat! 🙂

Titlu original / in limba romana: Beach Bum/ Regele plajei; Regie: Harmony Korine; Scenariu: Harmony
Titlu original / in limba romana: Mia and the White Lion / Mia si leul alb;
Iata nominalizarile din acest an: Cel mai bun film: BlacKkKlansmanBlack PantherBohemian RhapsodyThe FavouriteGreen BookRomaA Star
Titlu original / in limba romana: Bumblebee; Regie: Travis Knight; Scenariu: Christina Hodson; Distributie: Hailee Steinfeld; John Cena, Jorge Lendeborg
Titlu original / in limba romana: Robin Hood; Regie: Otto Bathurst; Scenariu: Ben Chandler, David

1 Comment

  1. Pingback: „Ghinionistul” este o comedie autentic românească

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

AllEscort