The Girl on the Train / Fata din tren (2016) – recenzie film

Fata din tren

Titlu in limba romana: Fata din tren;

Titlu original: The Girl on the Train;

Regie: Tate Taylor;

Scenariu: Erin Cressida Wilson (scenariu), Paula Hawkins (nuvela);

DistributieEmily Blunt, Haley Bennett, Rebecca Ferguson; 

Durata: 112 min.;

Productie: Amblin Entertainment, DreamWorks SKG, Marc Platt Productions;

Distribuit in Romania de: Freeman Entertainment


 The Girl on the Train (2016) on IMDb

SINOPSIS

Un thriller psihologic destul de bine promovat, Fata din tren/The Girl on the Train este un film intens. Are iz de carte politista clasica, un fel de Agatha Christie moderna. Acest stil intens si greu de anticipat ii confera probabil si farmecul care i-a adus 24 de milioane de dolari in weekend-ul de deschidere din Statele Unite.

Eroina principala, interpretata de Emily Blunt, trece printr-o faza grava de depresie si negare dupa un divort. In fiecare zi, in drumul sau cu trenul, ea observa pe geam oamenii ce locuiesc in vecinatatea fostei sale case.

Un element tragic declanseaza un sir de intamplari dramatice in timpul carora au loc rasturnari de situatie, intamplari pentru care la un moment dat toata lumea o crede responsabila chiar pe eroina noastra.

Filmul pare compus din mai multe cercuri tangente care se deseneaza prin fata ochilor nostri. Acestea se deschid si apoi se inchid la momente diferite cu scopul de a sluji povestea si a nu ne lasa, ca privitori, sa vedem sau sa banuim macar deznodamantul pana la finalul spectacolului.


JOC ACTORICESC SI REGIE

Nu ma dau in vant personal dupa Emily Blunt. Nu-i contest calitatile actoricesti, dar nu este intre actritele mele preferate (desi in The Devil Wears Prada sau nominalizatul la Golden Globe The Young Victoria ne-au aratat ca isi merita locul la Hollywood).

Ajutata probabil si de carisma sa de femeie depresiva, reuseste sa faca un rol bun in Fata din tren. Pentru ca, daca e sa ne uitam cu atentie, in afara de faptul ca duce cu succes in spate un rol greu, de compozitie, are si avantajul de a avea la dispozitie un scenariu construit practic in jurul sau.

Este deci personajul principal din film, dar si singurul personaj care iti ramane in memorie la final. Reuseste sa se transforme intr-un one-man-sow versatil pe durata filmului, lucru care nu face decat sa o creasca in ochii mei si, cred, a producatorilor.

Regizorul Tate Taylor, cel care ne-a adus in 2012 nominalizatul la Oscar The Help si pe castigatoarea pentru cel mai bun rol secundar feminin Octavia Spencer, nu cred ca are nevoie de prea multe cuvinte.

Ce e de observat totusi in acest film, nu-mi dau seama nici acum daca e o chestie buna sau doar una obositoare. In majoritatea timpului personajele principale au fost filmate in prim plan. Am invatat practic fiecare por de pe fata lui Emily Blunt, dar am senzatia ca, in afara de faptul ca asta a intentionat regizorul, expresivitatea nativa a eroinei a constituit in viziunea acestuia unul din factorii cheie ai fimului. Cu acest procedeu a reusit el sa transmita spectatorului toate spaimele, nesigurantele, toata anxietatea si toata groaza unora din momentele filmului.


REACTIA CRITICLIOR

Nu mergeti la Fata din tren sperand sa vedeti ceva gen Gone Girl. Mai mult, Chris Alexander de la comingsoon.net ni-l descrie mai degraba ca pe ruda saraca a filmului unde i-am vazut impreuna pe Ben Affleck si Rosamund Pike:

If you loved Gone Girl, you’ll think The Girl on the Train is… okay.

Mergeti totusi la acest film ca la o productie originala, de sine statatoare si veti fi mai mult decat multumiti!


TRAILER

Click AICI pentru trailerul oficial in limba romana!


 

Titlu original / in limba romana: Beach Bum/ Regele plajei; Regie: Harmony Korine; Scenariu: Harmony
Titlu original / in limba romana: Mia and the White Lion / Mia si leul alb;
Iata nominalizarile din acest an: Cel mai bun film: BlacKkKlansmanBlack PantherBohemian RhapsodyThe FavouriteGreen BookRomaA Star
Titlu original / in limba romana: Bumblebee; Regie: Travis Knight; Scenariu: Christina Hodson; Distributie: Hailee Steinfeld; John Cena, Jorge Lendeborg
Titlu original / in limba romana: Robin Hood; Regie: Otto Bathurst; Scenariu: Ben Chandler, David

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.