Fast & Furious 8 / Furios si iute 8 (2017) – recenzie film

Fast and Furious 8

Titlu original / in limba romana: Fast & Furious 8 (The Fate of the Furious) / Furios si iute 8;

Regie: F. Gary Gray;

Scenariu: Chris Morgan, Gary Scott Thompson;

Distributie: Vin Diesel, Jason Statham, Dwayne JohnsonMichelle RodriguezCharlize TheronKurt Russell; 

Durata: 136 min.;

Productie: Universal Pictures, One Race Films, Original Film;

Data premierei in Romania: 21 aprilie 2017

Distribuit in Romania deRo Image 2000;

Nota filmsiteatru.ro: 8-8,5


 The Fate of the Furious (2017) on IMDb

Recenzii de film acum si pe YouTube!

SINOPSIS

Fast & Furious 8 (The Fate of the Furious) / Furios si iute 8, acest al optulea episod al unei serii extrem de iubite si primul dintr-o miniserie de trei, este genul de film la care te duci sa-i cauti hibe. N-are cum, iti spui, ca dupa sapte filme peste medie, sa mai vezi inca unul de aceeasi valoare. Mai ales de cand Paul Walker nu mai e…

Ei bine, filmul merge! Reuseste ca, dupa ce in Fast & Furious 7 au sarit cu masinile de pe un pod pe altul, din avion sau dintr-un bloc in altul, sa mai inventeze motive de a te tine cu inima in gat intr-un mare fel.

Este genul de film care lucreaza exclusiv cu adrenalina pura si care te face sa uiti de tine si sa te proiecteze dintr-un scaun de cinema intr-unul de masina.

Aceasta a opta parte merge pe alta tema spre deosebire celelalte 7 din franciza. Astfel, daca in acelea Don (Vin Diesel) si echipa sa ieseau invingatori pentru ca erau o familie, aici conceptul de familie se dovedeste a fi un fel de calcai al lui Achile pentru eroul nostru. Slabiciunea este fructificata de Cipher, o hackerita rea, impecabil interpretata de noua venita in echipa Fast & Furious, Charlize Theron.

Indepartarea momentana a lui Don de echipa sa va slabi eficienta acesteia, insa credinta ferma a lui Letty (Michelle Rodriguez), iubita lui Don, ca acesta nu este tradator, ci doar fortat sa tradeze temporar si ca pana la urma va gasi o modalitate sa se salveze din ghearele maleficei Cipher, este indreptatita.

Toata aceasta aventura impanata cu arme, masini, tehnologie de ultima ora, separatisti rusi si ciber-terorism ne aduce in postura de a ne mira inca odata de cat de creativi au putut sa fie scenaristii si de aceasta data.


JOC ACTORICESC SI REGIE

Inainte de a vorbi despre jocul actorilor, ar fi mai bine sa incercam sa ne dam seama de ce avem atatea nume puternice in acest film. Oare teama de esec sa-i fi transformat distributia intr-una asemanatoare celei a filmului The Expendables?!

Ideea este ca echipa de actori distribuita in acest film este bine inchegata si, nici mai mult nici mai putin, chiar pare o familie. Relatiile de joc par a fi deja la un alt nivel, de aceea Fast & Furious 8 (The Fate of the Furious) / Furios si iute 8 nu este un film oarecare.

Cu trioul iconic Vin Diesel, Jason Statham, Dwayne Johnson, cu o Charlize Theron perfecta pe rol si cu o Michelle Rodriguez care mi se pare mult mai sensibila decat lasa sa se intrevada, un film ca acesta nu avea cum sa nu sara peste ceea ce numim un film mediu.

Marketingul din jurul sau a contribuit si el la succesul acestui sequel si la succesul financiar din primul weekend de proiectie in USA, cand din bugetul de 250 de milioane de dolari, s-a recuperat din vanzari de bilete jumatate din suma!

Regizorul F. Gary Gray nu a mai regizat niciun film din serie, de aici probabil aerul proaspat resimtit in acest film comparativ cu celelalte sapte, insa prezenta sa ca regizor pe afisul unuia dintre filmele mele preferate, The Italian Job, ma face sa apreciez curajul producatorilor de a-i aloca aceasta mare responsabilitate.

Spuneam la inceput, in treacat, ca acest film este primul dintr-o mini-serie in cadrul francizei. Aparitia unor personaje precum Charlize Theron ori (chiar si pentru cateva cadre) Helen Mirren ne indreptatesc sa dam crezare acestor zvonuri, plus ca site-urile de specialitate dau ca sigur faptul ca Fast & Furious 9 este in post-productie si va avea premiera in 2019, iar de Fast & Furious 10 de vom bucura in 2021.


REACTIA CRITICLIOR

Am spus ca filmul abunda in adrenalina? Am spus! Un italian (Vincent Mancini de la FilmDrunk), o spune insa mai plastic:

Basically the action movie equivalent of your dad catching you smoking a cigarette and then making you finish the pack?

Ati fost prinsi fumand de parinti? Asta e sentimentul! 🙂

Este un film care aproape ce se recomanda singur, cei ce se vor duce la el vor stii ei de ce se duc, eu plusez: pentru ca este ca o surpriza placuta, ca un cadou pe care visezi sa-l primesti si pe care il primesti!

Hai, v-am pupat! 🙂


TRAILER

Click AICI pentru a viziona trailerul oficial in limba romana!


 

Titlu original / in limba romana: Beach Bum/ Regele plajei; Regie: Harmony Korine; Scenariu: Harmony
Titlu original / in limba romana: Mia and the White Lion / Mia si leul alb;
Iata nominalizarile din acest an: Cel mai bun film: BlacKkKlansmanBlack PantherBohemian RhapsodyThe FavouriteGreen BookRomaA Star
Titlu original / in limba romana: Bumblebee; Regie: Travis Knight; Scenariu: Christina Hodson; Distributie: Hailee Steinfeld; John Cena, Jorge Lendeborg
Titlu original / in limba romana: Robin Hood; Regie: Otto Bathurst; Scenariu: Ben Chandler, David

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.