Ex Machina (2015) – recenzie film

Ex Machina

Regie: Alex Garland;

Scenariu: Alex Garland;

Distributie: Domhnall GleesonCorey JohnsonAlicia VikanderSonoya Mizuno;

Durata: 108 min.;

Buget: Aprox.: 15 mil. $;

Case de productie: DNA Films, Film4


 Ex Machina (2015) on IMDb

Am vazut acest film cu ceva intarziere fata de data aparitiei lui, mi-a parut incomod din ce auzisem despre el. Si nu m-am inselat. Ex Machina este un film angoasant insa foarte atent facut. Are si oarece particularitati de SF, dar parca mai mult tot ce vezi in el tine de domeniul realizarilor laboratoarelor de tehnologie pe care toti le banuim de lucruri mari, dar despre care nimeni nu stie cu certitudine cu ce se ocupa. Dar trebuie sa fie ceva grandios daca e asa secret, nu? 🙂


SINOPSIS

Am vorbit despre laboratoare secrete si de tehnologie avansata? Cu asta avem de-a face pe deplin in Ex Machina! Mai exact cu un geniu asocial care are o casa izolata de lume intr-o padure, casa unde isi proiecteaza robotii humanoizi (mai exact “roboatele”). La un moment dat el aduce in acea casa pe unul dintre cei mai straluciti angajati ai uneia din firmele sale de soft/hi-tech pentru a-l pune pe acesta fata in fata cu realizarile sale in vederea realizarii testului Turing (in principiu acesta este un test de evaluare a capacitatilor unui robot android de a se apropia de reactiile omenesti. Turing sustine ca daca robotul se comporta identic din punct de vedere al comportamentului uman in 70% dintr-o perioada de 5 minute, el este considerat a fi trecut testul).

Sunt momente in film in care nu esti sigur daca intelegi prea bine scenariul sau de ce a fost adus eroul nostru acolo, insa faptul ca visezi prin intermediul personajelor de pe ecran la un viitor in care robotii cu infatisare umana vor popula planeta ca in cartile lui Asimov este de nepretuit!

 


JOC ACTORICESC SI REGIE

Fiind un film de incarcatura despre care vorbeam mai devreme, nu putem spune ca am avut parte de jocuri shakespeariene, insa nu putem spune nici ca la acest nivel ar fi loc de probleme actoricesti grave, drept pentru care cuvinte precum joc curat, in parametrii, infatiseaza cel mai bine si mai corect prestatia actorilor.

Regia insa a fost parca putin peste cea a unui film normal, intreaga atmosfera, cadrele atent studiate, precum si modul in care au iesit in evidenta trairile personajelor pot fi intre elementele de remarcat la acest capitol, cu atat mai mult cu cat avem de-a face cu un debut regizoral la asemenea nivel din partea lui Alex Garland!


REACTIA CRITICLIOR

Robert W. Buttler de la Kansas City Star ne aduce in cateva cuvinte sintetizarea acestui asa-numit de critica sci-fi thriller:

“Ex Machina piques our curiosity, lights up our imaginations and sets our nerves a-tingling in ways that few other “robot” movies can match.”


TRAILER

Click aici pentru a vedea trailerul oficial!

Titlu original: Jason Bourne; Titlu in limba romana: Jason Bourne; Regie: Paul Greengrass; Scenariu: Paul Greengrass, Christopher Rouse;
Ce e frumos atunci cand vine ziua pentru Premiile Oscar este faptul ca, desi sunt
Duminica seara a avut loc la Londra festivitatea de decernare pentru Premiile BAFTA 2016. The Revenant
Titlu original: Rogue One: A Star Wars Story; Regie: Gareth Edwards; Scenariu: Chris Weitz, Tony
Titlu original / in limba romana: Bumblebee; Regie: Travis Knight; Scenariu: Christina Hodson; Distributie: Hailee Steinfeld; John Cena, Jorge Lendeborg

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.