Deepwater Horizon / Deepwater Horizon: Eroi în largul mării (2016) – recenzie film

Titlu in limba romana: Deepwater Horizon: Eroi în largul mării;

Titlu original: Deepwater Horizon;

Regie: Peter Berg;

Scenariu: Matthew Michael Carnahan, Matthew Sand;

Distributie: Mark Wahlberg, Kurt Russell, Douglas M. GriffinGina RodriguezJohn Malkovich; 

Durata: 107 min.;

Productie: Summit Entertainment, Participant Media, Di Bonaventura Pictures;

Distribuit in Romania de: Freeman Entertainment


 Deepwater Horizon (2016) on IMDb

SINOPSIS

E greu sa tratezi Deepwater Horizon: Eroi in largul marii ca pe un film artistic si nu ca pe un documentar. Explozia platformei de foraj petrolier Deepwater Horizon la 80 km de Venice (Louisiana) in largul marii, platforma care explora zacaminte de petrol in Golful Mexic, a fost cel mai grav accident al industriei petroliere americane.

Cu 11 morti si 17 raniti, dezastrul a fost intregit de miile de barili de petrol care s-au deversat zilnic in apa, amenintand cu dezastru ecologic toate marile si oceanele invecinate, viata animalelor marine, a omului si industria exractiva insasi.

Tratat deci ca un film, avem un inceput in care ne sunt prezentate personajele si detalii despre natura muncii lor, munca nu tocmai usoara. Momentul in care are loc expozia si se declanseaza practic iadul, este momentul din care spectatorul incepe sa fie tinut intr-o continua tensiune prin imagini deosebit de veridice ale grozaviei de pe mare.

Unitatea echipei de pe Deepwater Horizon, modul in care au inteles ei sa reactioneze in momente de maxima tensiune, au limitat drastic numarul deceselor.

Intregul dezastru s-a declansat pentru ca British Petroleum, proprietarul platformei Deepwater Horizon a neglijat, pentru a salva cateva zeci de mii de dolari, sa faca verificarile si inspectiile tehnice periodice. O astfel de neglijenta criminala a fost din vina reprezentantului BP, intruchipat in film de marele John Malkovich.

Filmul, ca un tot unitar, este o performanta. Cand afli la stiri despre un astfel de dezastru nu ai cum cuprinde grozavia ce se petrece atunci si acolo cu acei oameni. Sunt decizii ce se iau in miimi de secunda, iar modul in care Peter Berg a inteles sa puna cap la cap piesele ca in cazul unui adevarat puzzle, s-a dovedit a fi un pariu castigat.


JOC ACTORICESC SI REGIE

Se aude in mediile apropiate Academiei Americane de FIlm ca Mark Wahlberg ar fi unul dintre numele nominalizate pentru cel mai bun rol principal masculin din acest film. Si asta spune multe despre prestatia lui Marky din acest film. Avand alaturi de el parteneri precum Kurt Russel, Kate Hudson, Gina Rodriguez ori John Malkovich, putem spune ca da, Mark a facut un rol foarte bun aici.

John Malkovich in rolul negativ al reprezentantului BP pe Deepwater Horizon este atat de veridic, incat ai momente in care il urasti sincer!

Pe Gina Rodriguez eu am remarcat-o cu adevarat pentru prima oara cu prilejul serialului Jane The Virgin, castigand dealtfel si un Glob de aur pentru acel rol in 2015.

Avand deci o grozavie de necuprins la prima vedere, o garnitura de actori fara cusur, un scenariu adaptat in asa fel incat cele petrecute acolo sa se potriveasca unui scenariu de film, putem spune ca tocmai avem toate ingredientele pentru un film cel putin nominalizat (daca nu si castigator), al unuia sau mai multor premii importante.


REACTIA CRITICLIOR

Film solid, unul dintre cele mai bine legate din acest an, acest film care in primul weekend a facut numai in SUA 20 de milioane de dolari, are note mari pe majoritatea site-urilor de critica de film, atragand deci atentia asupra sa.

Antony Lane, critic la The New Yorker, spune aproape in ciuda:

In short, Peter Berg has done it again. You come out shaken with excitement, but with a touch of shame, too, at being so easily thrilled.

Si cam asa e: dupa un astfel de film iesi din sala usor dar profund impresionat.


TRAILER

Click AICI pentru trailerul oficial!


 

Titlu original / in limba romana: Beach Bum/ Regele plajei; Regie: Harmony Korine; Scenariu: Harmony
Titlu original / in limba romana: Mia and the White Lion / Mia si leul alb;
Iata nominalizarile din acest an: Cel mai bun film: BlacKkKlansmanBlack PantherBohemian RhapsodyThe FavouriteGreen BookRomaA Star
Titlu original / in limba romana: Bumblebee; Regie: Travis Knight; Scenariu: Christina Hodson; Distributie: Hailee Steinfeld; John Cena, Jorge Lendeborg
Titlu original / in limba romana: Robin Hood; Regie: Otto Bathurst; Scenariu: Ben Chandler, David

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.