Débarquement immédiat! / Aterizare fortata! 2016


Titlu original / in limba romana: Débarquement immédiat! / Aterizare fortata!;

Regie si scenariu: Philippe de Chauveron;

Distributie: Ary Abittan, Medi Sadoun, Cyril Lecomte; 

Durata: 90 min.;

Productie: Les films du premier, Les films du 24, TF1 Films Production;

Distribuit in Romania de: Odeon Cineplex;

Nota filmsiteatru.ro: 7,5


 Last Call for Nowhere (2016) on IMDb

SINOPSIS

Mergeti la Debarquement immediat! / Aterizare fortata!, veti rade incontinuu o ora jumatate! Filmul asta este o comedie frantuzeasca neofertanta la prima vedere, dar care te convinge ca nu ai ce face si trebuie pur si simplu sa i te lasi in brate pentru a te scoate la final din sala de cinema cu o burta zdravana de ras.

Sincer, initial acest titlu nu m-a atras. Am mers la vizionarea sa crezand ca am sa dau peste un film cu dialoguri fortat destepte si mai ales fara niciun haz. Nimic mai fals! Filmul te convinge in primele 10 minute ca este o sursa redutabila de comedie si te poarta din situatie amuzanta in dialoguri de-a dreptul destepte, incat nu stii ce te-a lovit.

Nu e un film ce va ramane in istoria cinematografiei precum capodoperele lui Louis de Funès, insa este un film ce ne sugereaza faptul ca cinematografia franceza, comedia franceza in general, nu au murit odata cu minunatul Louis, si ca, mai mult, isi trag seva din mostenirea lasata de nemuritorul jandarm de pe marele ecran.

Actiunea filmului se desfasoara in zilele noastre si are o tematica foarte actuala: problemele pe care le are politia franceza in general cu diferitii infractori sositi in Franta fara acte, sau care au acte false si pe care oamenii legii trebuie sa ii insoteasca inapoi in patria mama.

Abordand foarte curajos tematica refugiatilor din Orientul Mijlociu si nu numai, acest film m-a bucurat: mi-a aratat ca arta cinematografica nu are teama in a exprima niste adevaruri dureroase, chiar in fata unui public atat de greu incercat in ultimii ani de actiunile iresponsabile ale celor carora Franta le-a oferit adapost si o perspectiva de viata superioara celei din tarile de unde au venit.

Nu e un film politically correct si poate de aceea mi-a placut atat de mult. E un film in care borfasii sunt tratati ca atare, fara sa se tina cont ca sunt de aici sau de aiurea. Modul in care s-a reusit strecurarea multelor subtilitati din acest film aproape ca mi-a amintit de eforturile pe care le facea teatrul de revista in epoca comunista la noi pentru a pacali, prin arta, cenzura.

Pentru ca e clar, acest film vrea sa spuna mai mult decat pare: vrea sa spuna ca pe ici pe colo politicul greseste si vrea sa faca asta cu una din cele mai vechi arme, comedia.

Am vazut acest film si m-am bucurat intelegand ca mai avem sanse…


JOC ACTORICESC SI REGIE

Niciunul dintre actorii prezenti pe afisul acestui film nu par sa fi facut altceva decat film frantuzesc, sunt deci aproape anonimi in afara Frantei. Dealtfel filmul, ca titlu, recenzii, ori pareri ale criticilor, nu exista mai nicaieri, doar IMDb nu se dezminte si ofera detalii (asa putine cum sunt, dar ofera), despre el.

Revenind la actori si regie, sincer nu prea am a comenta, oricum nu negativ. Filmul este bine jucat, bine dozat si mai ales, prin ideea scenaristului de a ne trimite in trei tari (Malta, Italia si Franta), descrie un cerc imaginar care, odata inchis, da si o senzatie de tot unitar filmului.

Fiind filmat in tari din sudul Europei, beneficiaza de ceea ce orice cameraman iubeste: o lumina naturala superba. Atat de superba incat aproape ca te convinge sa vizitezi tarile in care are loc actiunea, daca n-ai facut-o!


REACTIA CRITICLIOR

Dupa cum am spus, marile site-uri de critica de film nu s-au sinchisit sa cuprinda in paginile lor vreo informatie/parere a cuiva cu privire la acest film. Exista insa pareri pe site-urile de limba franceza, de aceea citatul de aceasta data imi va sustine parerea despre acest film in limba lui Voltaire:

Débarquement Immédiat est CERTAINEMENT la meilleure comédie française du moment. Le film est rythmé et plein d’humour, avec deux comédiens très drôles.

Mergeti si vedeti Debarquement immediat! / Aterizare fortata!, o sa-mi multumiti! 🙂


TRAILER

Click AICI pentru a viziona trailerul oficial!


 

Titlu original / in limba romana: Beach Bum/ Regele plajei; Regie: Harmony Korine; Scenariu: Harmony
Titlu original / in limba romana: Mia and the White Lion / Mia si leul alb;
Iata nominalizarile din acest an: Cel mai bun film: BlacKkKlansmanBlack PantherBohemian RhapsodyThe FavouriteGreen BookRomaA Star
Titlu original / in limba romana: Bumblebee; Regie: Travis Knight; Scenariu: Christina Hodson; Distributie: Hailee Steinfeld; John Cena, Jorge Lendeborg
Titlu original / in limba romana: Robin Hood; Regie: Otto Bathurst; Scenariu: Ben Chandler, David

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.