Collateral Beauty / A doua sansa (2016) – recenzie film

Collateral Beauty

Titlu in limba romana: A doua sansa;

Titlu original: Collateral Beauty;

Regie: David Frankel;

Scenariu: Allan Loeb;

Distributie: Will Smith, Edward Norton, Kate WinsletHelen MirrenMichael Peña; 

Durata: 97 min.;

Productie: PalmStar Media, Likely Story, Anonymous Content;

Distribuit in Romania de: Freeman Entertainment.


 Collateral Beauty (2016) on IMDb

SINOPSIS

Imi place Will Smith, imi place Kate Winslet, dar Helen Mirren imi place la nebunie! Cand iti apare in cale un film cu toti trei si inca ceva pe deasupra, nu eziti sa mergi cu asteptari la el. Eu am mers cu asteptari mari la filmul distribuit de Freeman Entertainment si pe mine personal nu m-a dezamagit.

Am constatat cu surprindere ca filmul are nota mica pe site-urile de specialitate, insa eu nu am putut sa nu ma entuziasmez la vizionarea lui. Subiectul, desi trist ca naiba, este foarte destept speculat si spectatorul are parte de o intreaga gama de trairi, ori eu asta inteleg ca e rolul filmului ca act artistic, sa ne produca trairi.

Will Smith, coproprietarul unei companii de publicitate, sufera cumplit din pricina pierderii fetitei sale. Prietenii si asociatii sai, vazand ca nu mai reusesc sa comunice in niciun mod cu el, pun la cale un fel de farsa, insa farsa respectiva se pare ca i-a cautat ea pe ei.

Filmul are momente in care te face sa te intrebi de ce ar face cineva in ziua de azi, cand stimulii pozitivi sunt tot mai rari, un film atat de trist. Probabil aceasta impresie ca filmul lasa un gust amar, de tristete, a scazut atat nota filmului.

Ceea ce consider eu ca a dorit autorul sa sugereze este faptul ca nici moartea, nici timpul, nici dragostea nu pot intoarce omul de la destinul sau si nu pot face altceva decat sa lucreze cu materialul clientului. Adica omul este practic dator fata de sine sa tinda spre mai bine…

Intriga filmului are cel putin doua momente de turnura, diferite ca dramatism, insa imprevizibile de catre spectator. Nu e un film facil care sa merite o asemenea nota, o spun inca odata. Probabil tocmai faptul ca nu e un film facil l-a lipsit de popularitate pe o piata tot mai dominata de lucruri, emisiuni ori productii cinematografice usurele.


JOC ACTORICESC SI REGIE

Will Smith este un actor din ce in ce mai bun, prestatiile sale au substanta, rolurile alese de el sunt din ce in ce mai profunde, mai departe de imaginea cu care a debutat la Hollywood, aceea din Prince of Bel Air. Rolul asta ii vine manusa, parteneriatul sau cu ceilalti actori din echipa chiar aducand plus-valoare scenariului.

Prezenta lui Kate Winslet intr-un film, oricare ar fi el, nu poate decat sa traga in sus respectiva productie, la fel si in cazul lui Helen Mirren. Faptul ca aici acest lucru nu se intampla, ba mai mult, filmul pare a induce reactii negative care sa-i submineze pozitiile in clasamente, arata ca ori tematica aleasa e prea dura, ori ca publicul e prea superficial, ori ca pur si simplu s-a ales prost momentul lansarii filmului.

Am vazut cateva imagini de la making-off-ul filmului. Filmarile au fost un cosmar, s-a filmat in New York in plina zi, fara eliberarea strazilor, cu un Will Smith mergand pe bicicleta si o armata de fani alergand in urma lui… 🙂 Din acest punct de vedere deci, eforturile regizorale sunt de apreciat.

Regizorul Alan Loeb are la activ numai filme usurele dar care au avut parte de distributie beton: Just Go With It (Adam Sandles, Jennifer Aniston, Nicole Kidman), The Switch (Jennifer Aniston, Jason Bateman), Wall Street: Money Never Sleeps (Michael Douglas, Shia LaBoeuf) si tot asa. De data asta consider ca in afara de o distributie-beton, a avut parte si de un scenariu care, desi trist, a putut patrunde puternic dincolo de ecran.


REACTIA CRITICLIOR

Criticii profesionisti sunt furibunzi si fac praf filmul in cronicile lor. Criticii pasionati (amatori) spun ca un film ca asta este o radiografie a sentimentelor unui om care a pierdut pe cineva foarte drag, o radiografie foarte exacta. Cate bordeie atatea obiceie, insa un lucru e clar: Will Smith s-ar putea trezi cu o nominalizare la unul dintre premiile care aproape-aproape stau sa isi anunte preferatii. 🙂

Scot Mendelson de la Forbes are, spre incantarea mea, cateva vorbe bunicele despre acest film:

Collateral Beauty it’s a true original, it’s well-acted by a deep bench of terrific actors, and it works more often than it doesn’t.


TRAILER

Click AICI pentru a vedea trailerul oficial!


 

Titlu original / in limba romana: Mia and the White Lion / Mia si leul alb;
Iata nominalizarile din acest an: Cel mai bun film: BlacKkKlansmanBlack PantherBohemian RhapsodyThe FavouriteGreen BookRomaA Star
Titlu original / in limba romana: Bumblebee; Regie: Travis Knight; Scenariu: Christina Hodson; Distributie: Hailee Steinfeld; John Cena, Jorge Lendeborg
Titlu original / in limba romana: Robin Hood; Regie: Otto Bathurst; Scenariu: Ben Chandler, David
Titlu original / in limba romana: Hunter Killer/Operatiunea Hunter Killer; Regie: Donovan Marsh; Scenariu: Arne Schmidt, Jamie

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.