Borg vs McEnroe (2017) – recenzie film

Borg-McEnroe

Titlu original / in limba romana: Borg vs McEnroe;

Regie: Janus Metz;

Scenariu: Ronnie Sandahl;

Distributie: Stellan SkarsgårdSverrir GudnasonShia LaBeoufBjörn Granath; 

Durata: 107 min.;

Productie: SF Studios Production ABDanish Film InstituteFilm i Väst;

Data premierei in Romania: 29 septembrie 2017;

Distribuit in Romania deRo Image 2000;

Nota filmsiteatru.ro: 8,5.


 Borg vs McEnroe (2017) on IMDb

Recenzii de film acum si pe YouTube!

SINOPSIS

Nu trebuie sa fii un impatimit al tenisului pentru a putea aprecia un film ca Borg vs McEnroe. Nu trebuie nici macar sa cunosti rezultatului meciului epic dintre cei doi (finala turneului de la Wimbledon din 1980) pentru a trai la maxima intensitate acest film. In urma vizionarii de presa la care ne-a invitat distribuitorul Ro Image, am vorbit cu oameni care isi aminteau meciul asa cum fusese el trait de ei in 1980 si care spuneau ca au retrait acele momente odata cu acest film acum, la 37 de ani de la desfasurarea lor.

Asa cum probabil ati realizat din cele expuse de mine pana acum, avem in acest film parte de povestea unui meci de tenis intrat in istorie. Nu conteaza cine a castigat, conteaza ca lupta a fost dreapta, ca nu s-a folosit niciun subterfugiu de nicio parte si conteaza ca frumusetea acestui sport nu a trebuit sa fie intinata pentru ca el sa devina unul dintre meciurile de referinta de pe iarba londoneza.

Filmul este un meci insusi. Este tot ceea ce contine un meci de tenis: de la tensiunea de dinaintea si din timpul partidei, e munca de pregatire fizica si psihica din momentele premergatoare, e ajutorul acordat de cei din preajma in momente de cumpana, e chiar acele momente de cumpana care fauresc si pun bazele unei confruntari unice.

Bjorn Borg si John McEnroe, doi tenismeni emblematici pentru generatiile lor, se intalnesc in finala unuia dintre cele mai importante turnee de mare slam: turneul de la Wimbledon.

In timp ce Borg, daca ar castiga, ar intra in istorie pentru a cincea victorie consecutiva, McEnroe are ca azimut oprirea ascensiunii extraordinarului sau opozant.

Modul in care s-a reusit reproducerea aproape 1:1 a tuturor momentelor care au fost hotaratoare de-a lungul acestui turneu dar si a finalei in sine, faptul ca actorii care ii joaca pe cei doi campioni seamana izbitor de mult cu originalele, au darul de a transpune privitorul in totalitate in film si de a nu-l mai lasa din brate decat la final.

Filmul este foarte reusit, a reusit sa-si exploateze tot potentialul, iar pentru iubitorii tenisului este un deosebit prilej de a realiza ca marile ispravi in acest sport sunt rezervate frumosilor nebuni si geniali care se dedica in totalitate.


JOC ACTORICESC SI REGIE

Sverrir Gudnason in rolul lui Bjorn Borg si Shia LaBeouf in rolul lui John McEnroe sunt pariurile castigate de castingul filmului. Totodata, ideea ca filmul, acolo unde este cazul, sa fie vorbit in limba suedeza (limba de origine a lui Bjorn Borg), da acea tenta unica de autenticitate in care se incadreaza de minune si cunoscutul deja Stellan Skarsgård (Mamma Mia, Nimphomaniac I si II si altele), actor pe care l-am vazut pentru prima data jucand in limba sa natala. 

O mare asemanare cu realitatea este de amintit si in cazul Marianei Simionescu, tenismena romanca, iubita lui Borg de la momentul respectiv, interpretata de actrita Tuva Novotny, cea care are meritul de a fi studiat in detaliu gestica romancei si de a o reproduce in momente de maxima tensiune ale filmului.

Regizoral filmul este foarte bine proportionat. Janus Metz, un tanar regizor danez care pana la acest moment nu ne-a surprins cu vreo mare realizare regizorala, ne arata acum ca si filmele care nu au in spate vreun gigant la nivel de buget sau casa de productie pot da lovitura, atata vreme cat avem o intriga solida si actori seriosi.

Cu un buget cu putin peste 7 milioane de dolari, filmul reuseste ceea ce nu au reusit de-a lungul anilor filme cu bugete mult superioare. Cum am spus povestea si modul in care este ea spusa fac totul intr-un film.


REACTIA CRITICLIOR

Faptul ca filmul a reusit implicarea privitorilor la un nivel de maxima intensitate este remarcat si de Anna Smith de la Time Out:

The final match is an absolute nail-biter, reminding tennis fans how electric this sport can be.

Hai, v-am pupat! 🙂


TRAILER

Click AICI pentru a viziona trailerul oficial in limba romana!


 

Titlu original / in limba romana: Beach Bum/ Regele plajei; Regie: Harmony Korine; Scenariu: Harmony
Titlu original / in limba romana: Mia and the White Lion / Mia si leul alb;
Iata nominalizarile din acest an: Cel mai bun film: BlacKkKlansmanBlack PantherBohemian RhapsodyThe FavouriteGreen BookRomaA Star
Titlu original / in limba romana: Bumblebee; Regie: Travis Knight; Scenariu: Christina Hodson; Distributie: Hailee Steinfeld; John Cena, Jorge Lendeborg
Titlu original / in limba romana: Robin Hood; Regie: Otto Bathurst; Scenariu: Ben Chandler, David

1 Comment

  1. Pingback: The Post / The Post: Secretele Pentagonului (2017) - recenzie film - Film si teatru

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

AllEscort