Ben-Hur (2016) – recenzie film

Titlu in limba romana: Ben-Hur;

Titlu original: Ben-Hur;

Regie: Timur Bekmambetov;

Scenariu: John Ridley , Keith R. Clarke;

DistributieJack HustonMorgan FreemanToby KebbellRodrigo Santoro; 

Durata: 124 min.;

Productie: LightWorkers Media, Metro-Goldwyn-Mayer (MGM), Paramount Pictures;


 Ben-Hur (2016) on IMDb

Guest post by: Suzy

SINOPSIS

Intr-o seara de sambata oarecare s-a nimerit sa ajung cu sora mea la cinematograf. Presate de ora, am ales filmul care urma sa inceapa, sperand ca vom ramane placut surprinse. Am intrat la Ben-Hur. Ben-Hur, regizat de Timur Bekmambetov, este bazat pe romanul din 1880 al lui Lew Wallace, “Ben-Hur: A Tale of the Christ”.

Versiunea vazuta de mine este un remake pentru varianta din 1959 (regizata de William Wyler), film recompensat cu 11 premii Oscar. Varianta veche a filmului are o durata mult mai mare, de aproximativ 3 ore si jumatate, este o capodopera a cinematografiei universale, fiind, de altfel, o versiune mult mai complexa a romanului amintit. Este o poveste lunga, iar filmul din anul 2016 concentreaza toata actiunea in 124 de minute, lucru ce afecteaza considerabil coerenta filmului, cursivitatea scenelor fiind fortata si nenaturala pe alocuri.

In film se relateaza povestea printului evreu Judah Ben-Hur şi a fratelui său adoptat, orfanul roman Messala Severus. Actiunea se petrece in epoca in care a trait si Iisus. Messala pleaca de la familia langa care crescuse, insa se reintoarce peste cativa ani ca ofiter in armata romana. In timpul absentei sale, tensiunile dintre evrei si romani cresc, ceea ce degenereaza ulterior in numeroase conflicte.

In urma unui incident, Judah este acuzat pe nedrept de tradare si este vandut de catre fratele sau ca sclav, petrecandu-si urmatorii 5 ani pe mare. In decursul acestor ani, setea lui de razbunare devine din ce in ce mai mare, iar dupa ce reuseste sa scape de pe nava, se intoarce pe pamanturile natale cu dorinta de a-i face sa plateasca pe cei ce l-au ranit.

La finalul povestii este surprins un moment biblic, religia fiind un un factor important al intregii povesti. Este o poveste care imbina probleme politice si religioase ale acelei perioade intr-o tesatura complexa.


JOC ACTORICESC SI REGIE

Lasand la o parte lipsa de originalitate a filmului, intregul decor este intr-adevar spectaculos, reusind din plin sa recreeze epoca respectiva.  Problematica romanului face ca rolurile sa nu fie deloc usor de interpretat, ceea ce ii pune pe actori in dificultate, insa, din punctual meu de vedere, a fost un joc placut de vazut.

Multi critici, (chiar si critici romani), sunt de parere ca n-ar fi trebuit sa se faca un remake la o capodopera distinsa cu 11 premii Oscar, pentru simplul motiv ca mai mult de cat a scos de acea versiune nu se va mai putea scoate vreodata.

Personal imi place Bekmambetov, are un stil unic si vibrant, insa un film istoric nu pare a fi definitoriu pentru el.

In concluzie, Ben-Hur 2016 nu este neplacut sau neinteresant, insa, din punct de vedere al originalitatii si inovatiei la nivel de poveste, lasa de dorit. Evident ca este superior filmului din 1959 la nivelul efectelor sau montajului, insa acest lucru este normal.


REACTIA CRITICLIOR

Am precizat si mai devreme: criticii cam fac praf nu atat filmul, cat mai ales neinspirata alegere a actorului din rolul principal si, mai mult de-atat, chiar insasi ideea de a face un film dupa un altul care aproape a atins perfectiunea.

Brian Lowry de la CNN spune:

Ben-Hur has clearly been designed and marketed to feed the appetite for projects with a spiritual foundation. Beyond the merits of that concept, though, there’s precious little to celebrate creatively speaking.

Asadar: filmul hraneste apetitul pentru filme cu fundament spiritual, dar mai mult decat atat nu prea mai putem remarca la aceasta continuare…


TRAILER

Click aici pentru trailerul oficial!


 

Titlu original / in limba romana: Beach Bum/ Regele plajei; Regie: Harmony Korine; Scenariu: Harmony
Titlu original / in limba romana: Mia and the White Lion / Mia si leul alb;
Iata nominalizarile din acest an: Cel mai bun film: BlacKkKlansmanBlack PantherBohemian RhapsodyThe FavouriteGreen BookRomaA Star
Titlu original / in limba romana: Bumblebee; Regie: Travis Knight; Scenariu: Christina Hodson; Distributie: Hailee Steinfeld; John Cena, Jorge Lendeborg
Titlu original / in limba romana: Robin Hood; Regie: Otto Bathurst; Scenariu: Ben Chandler, David

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.