Atomic Blonde / Atomic Blonde: Agenta sub acoperire (2017) – recenzie film

Atomic Blonde

Titlu original / in limba romana: Atomic Blonde / Atomic Blonde: Agenta sub acoperire;

Regie: David Leitch;

Scenariu: Kurt Johnstad (scenariu), Antony Johnston (autor al seriei de benzi desenate);

Distributie: Charlize TheronJames McAvoyJohn GoodmanSofia Boutella; 

Durata: 115 min.;

Productie: 87ElevenClosed on Mondays EntertainmentDenver and Delilah Productions;

Data premierei in Romania: 4 august 2017;

Distribuit in Romania de: Vertical Entertainment;

Nota filmsiteatru.ro: 6-6,5.


 Atomic Blonde: Agenta sub acoperire (2017) on IMDb

Recenzii de film acum si pe YouTube!

SINOPSIS

Charlize Theron este si va fi intotdeauna tipul de vedeta care trage filmul dupa ea. Asa se intampla si in ultima productie adusa in Romania de catre prietenii de la Vertical Entertainment, Atomic Blonde / Atomic Blonde: Agenta sub acoperire.

Avem un film cu un buget de aproximativ 30 de milioane de euro care incearca sa reconstruiasca din cadre filmate in Budapesta atmosfera Berlinului anului 1989, moment in care eroina noastra, o extraordinar de valoroasa spioana MI6, este trimisa in misiune acolo.

Filmul merge, are adrenalina, suspans si ritm, Charlize Theron la cei 42 de ani pe care ii va implini pe 7 august arata si presteaza nemaipomenit. Are o conditie fizica mult peste cliseisticul “de invidiat”, iar prestatia plina de intrebuintare fizica din Mad Max: Fury Road este replicata si aici.

Filmul are un fir care pare usor de urmarit (este vorba de eroina noastra care participa la un debriefing in care trebuie sa raporteze superiorilor sai, in amanunt, toate cele intemplate in timpul misiunii sale la Berlin) Problema cu acest tip de abordare, in care practic aflam de la inceputul filmului ca eroina a scapat vie si nevatamata si ca restul sunt povesti, mie personal imi da senzatia ca secatuieste scenariul de un insemnat procent de suspans.

Desi, cum am spus, eroina noastra ce este o combinatie intre Jackie Chan, Van Damme, James Bond si… Nikita (si aia era blonda 🙂 ), are veleitati de agent indestructibil, problemele ei de la fata locului o pun serios la incercare din pricina a ceea ce pare sa devina leitmotivul misiunii sale: “sa nu ai incredere in nimeni!” Suita de incercari la care este supusa ne pune pe noi, ca spectatori, in situatia de a asista la lupte lungi insa nemaipomenit de bine filmate si montate. Toate scenele acestea de lupta par a fi apanajul regizorului, care a fost cel ce s-a ocupat cu cascadoriile din filme precum Fight ClubV for Vendetta300, ori The Bourne Ultimatum. Ce inseamna asta? Pai inseamna ca avem peste 50% din film scene indelungi de lupta corp la corp din care Charlize Theron iese invingatoare.


JOC ACTORICESC SI REGIE

Pe Charlize Theron am laudat-o si ca actrita si ca femeie, deci incercam sa vedem cine a secondat-o in acest film si daca a facut-o cu succes. Pai avem asa: James McAvoyJohn Goodman si Sofia Boutella. Impreuna cu Charlize Theron ei formeaza careul de asi ai filmului. Toti sunt foarte potriviti in rolurile lor, iar Sofia Boutella, dupa rolul din The Mummy, (unde n-a dezamagit), pare ca e in preferintele producatorilor.

Vorbeam de cascadorul devenit regizor David Leitch. Ei bine, preferinta sa pentru spectaculozitatea scenelor de lupta corp la corp a facut, din punctul meu de vedere, un deserviciu filmului. Acest deserviciu este in opinia mea, cel mai important minus al acestei pelicule. El, ca cineast de cultura vestica, incearca sa recreeze atmosfera Berlinului de Est din anul 1989 si, in opinia mea, cam da gres. Pentru ca nu e indeajuns sa vii cu o coloana sonora cu George Michael, Queen, Depeche Mode ori Nena (99 Luftballons), pentru a transpune privitorul in epoca respectiva. Trebuie, din pacate, sa fi constient de detalii care tin de un substrat mult mai subtil, substrat nenorocit, care a sapat in constiintele noastre de estici 50 de ani… 🙁 Ori regizorul nostru, din pacate, in opinia mea, esueaza la acest capitol… Scenografia a fost ok, filmarile realizate pe strazile Budapestei au reusit sa replice epoca, insa modul in care a inteles sa construiasca figuratia, viata sociala sau relatiile interumane intr-un oras supravegheat la sange de sovietici, lasa de dorit.

Altfel, filmul trece de medie, desi scenariul nu e nou nici ca abordare nici ca predictibilitate, cu toate incercarile de twist de la final, incercari cam fortate, pe ultima suta de metri, menite sa vina in mod fortat cu un final impredictibil.


REACTIA CRITICLIOR

Brian Truit de la USA Today remarca faptul ca filmul, dezbracat de brizbrizurile anilor 80-90 isi pierde din stralucire:

Take out the cool retro tunes, neon everything and the formidable woman of action, and Atomic Blonde tends more bland than Bond.

Una peste alta filmul merita vazut, mai ales ca traversam o perioada propice petrecerii unei zile caniculare intr-un mediu distractiv si racoros cum este o sala de cinema! 🙂

Hai, v-am pupat! 🙂


TRAILER

Click AICI pentru a viziona trailerul oficial in limba romana!


 

Titlu original / in limba romana: Beach Bum/ Regele plajei; Regie: Harmony Korine; Scenariu: Harmony
Titlu original / in limba romana: Mia and the White Lion / Mia si leul alb;
Iata nominalizarile din acest an: Cel mai bun film: BlacKkKlansmanBlack PantherBohemian RhapsodyThe FavouriteGreen BookRomaA Star
Titlu original / in limba romana: Bumblebee; Regie: Travis Knight; Scenariu: Christina Hodson; Distributie: Hailee Steinfeld; John Cena, Jorge Lendeborg
Titlu original / in limba romana: Robin Hood; Regie: Otto Bathurst; Scenariu: Ben Chandler, David

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.