American Sniper / Lunetistul american (2014) – recenzie film

American Sniper / Lunetistul american

 American Sniper (2014) on IMDb

Am vazut luni American Sniper, filmul care conduce in acest moment Box-Office-ul american cu un record de 90 de milioane $ in weekend-ul de debut si care are o nota de 7,7 pe IMDb.

Cu un regizor precum Clint Eastwood, orice film atrage atentia. Problema cu acesta este ca, fiind un film biografic, nu prea te poti juca la capitolul scenariu. Nimic de zis: regia si omogenitatea subiectului sunt fara cusur, insa multitudinea de clisee (gen “noi, cei ce luptam in Irak, facem asta pentru ca voi, cei de acasa sa aveti o viata linistita”) si modul aproape neasteptat in care se termina filmul dau privitorului un sentiment final de frustrare.


SINOPSIS

Cris Kyle (Bradley Cooper) este un om normal care insa are un talent: este un foarte bun tintas. Dupa dezastrul de la 11 septembrie, Cris se inroleaza voluntar in trupele SEAL pentru a raspunde agresiunii la care a fost supusa tara sa.

Sotia lui Cris, Taya (Sienna Miller), isi vede sotul afectat de razboi si de faptul ca, odata ajuns acolo, Cris devine obsedat de un corespondent al sau din tabara inamica, Mustafa (Sammy Sheik).

Amandoi, si Cris si Mustafa, sunt foarte buni lunetisti si in decursul celor patru dizlocari ale lui Cris in Irak, devin, evident, cei mai mari dusmani. Performantele lui Cris ii aduc supranumele de Legend, el ajungand sa fie lunetistul cu cei mai multi dusmani impuscati din istoria SEALS.

Timpul trece, Cris se intoarce acasa si de aici incolo nu va mai dezvalui intriga pentru ca filmul este de vazut cu toate ca, desi este pe buzele tuturor in aceasta perioada, eu personal nu consider ca este mai mult decat un balon de sapun care este plin de propaganda si de clisee, asa cum am mai spus.


REGIE

Clint Eastwood arunca pe piata inca o mostra de virtuozitate. Desi nu se ridica la nivelul unui Million Dolar Baby, Mystic River sau Unforgiven, aceasta noua pelicula reuseste sa obtina 6 nominalizari la Oscar 2015 (printre care si pe aceea pentru cel mai bun film), asta dupa ce a fost nominalizat si la premiile BAFTA pentru scenariu si coloana sonora. Ceea ce nu este putin, mai ales ca in ultimii ani am avut drept castigatori filme cu subiecte similare gen Hurt Locker (premiul Oscar pentru cel mai bun film in 2010) sau Argo (premiul Oscar pentru cel mai bun film in 2010).


REACTIA CRITICILOR

Un scor mare, de 72 din 100, este acordat de cei de la metascore.com. Criticii de la cele mai importante publicatii online sau de presa scrisa din Statele Unite il apreciaza in primul rand prin prisma patriotismului si curajului eroului american (pentru care, este adevarat, ca american, nu ai de ce sa ai decat laude la superlativ). Problema apare insa in momentul in care incerci sa te obiectivizezi ci sa apreciezi filmul ca opera de arta. Pentru ca, dupa mine, la acest capitol sufera pelicula. Concluzia lor este ca acest film este o realizare ce-ti taie rasuflare si daca va lua Oscarul vom stii de ce il va lua. Nu ca este un film de care ne vom aminti peste 5 sau 10 ani, ci pentru ca acum el a ajuns la coarda sensibila a privitorului american.


TRAILER

Trailerul filmului aici.

Vedeti-l si spuneti-mi daca m-am inselat!

Titlu original: War Dogs; Titlu in limba romana: Tipii cu arme; Regie: Todd Phillips; Scenariu: Stephen Chin, Todd
Incepand cu data de 15 ianuarie avem lista Nominalizarilor la Oscar 2015, eveniment care va
Titlu original / in limba romana: Live by Night / Legea noptii; Regie si scenariu:
Iata nominalizarile din acest an: Cel mai bun film: BlacKkKlansmanBlack PantherBohemian RhapsodyThe FavouriteGreen BookRomaA Star
Titlu original / in limba romana: Bumblebee; Regie: Travis Knight; Scenariu: Christina Hodson; Distributie: Hailee Steinfeld; John Cena, Jorge Lendeborg

1 Comment

  1. Pingback: Film si teatru

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.