American Assassin / Asasin american (2017) – recenzie film

American Assassin

Titlu original / in limba romana: American Assassin/Asasin american;

Regie: Michael Cuesta;

Scenariu: Stephen SchiffMichael Finch;

Distributie:  Dylan O’BrienMichael KeatonSanaa Lathan; 

Durata: 112 min.;

Productie: CBS FilmsLionsgateDi Bonaventura Pictures;

Data premierei in Romania: 15 septembrie 2017;

Distribuit in Romania de: Vertical Entertainment;

Nota filmsiteatru.ro: 6,5.


 American Assassin (2017) on IMDb

Recenzii de film acum si pe YouTube!

SINOPSIS

Iti dai seama ca o tema devine serioasa pentru societatea americana atunci cand se fac filme pe acea tema. Iti dai seama ca propaganda americana vrea sa spuna lucruri despre problema terorista a acestei perioade atunci cand vezi in decurs de o luna-doua vreo doua trei filme pe aceasta tema.

Pentru ca desi scenariul filmului are nefericita inspiratie sa treaca prin toate cliseele unui film de acest gen (de la mafia rusa pana la focoase nucleare rusesti, de la super armate secrete ale CIA pana la dusmanul comun al oamenilor civilizati, terorismul islamic), firul de care trebuie sa te agati ca privitor este acela pe care il urmareste obsesiv eroul nostru.

FIlmul are in componenta tot ce au considerat realizatorii sai ca ar putea face din el un succes: actori de clasa (Michael Keaton), efecte de prima mana (la un moment dat asistam la o explozie nucleara de mici dimensiuni in adancul marii), ei bine, totul este atat de tulburator de bine realizat incat te trezesti intrebandu-te cu spaima de ce se joaca omenirea cu acest cumplit mijloc de exterminare.

Actiunea filmului are ritm, are poveste, din acest punct de vedere nefiind mari fisuri. Avem de-a face cu un tanar care, puternic afectat de moartea iubitei sale intr-un atac terorist, incepe sa se antreneze in vederea infiltrarii in organizatia ce a infaptuit respectivul atentat pentru a-l suprima pe liderul acesteia.

Modul in care a reusit sa ajunga pana la liderul arab a atras atentia CIA care il racoleaza in randurile sale si il include in acelasi timp intr-un program intens si multilateral de antrenament, program condus de unul dintre cei mai bine pregatiti oameni de care dispun americanii, Stan Hurley (Michael Keaton).

Aventurile prin care trec cei doi, dascal si invatacel, fac din film o lupta contra cronometru din care cei doi, intr-un mod aproape firesc, ies invingatori.


JOC ACTORICESC SI REGIE

Am auzit pareri care spuneau ca nu inteleg prezenta lui Michael Keaton in acest film. Eu consider ca tocmai prezenta marelui actor da greutate si o nota de firesc filmului. Este un actor desavarsit si, parca, in apropierea sa, ceilalti graviteaza intru ducerea la bun sfarsit a misiunii incredintate. Jocul sau, ca si al celorlalti actori mai mult sau mai putin principali, nu poate fi considerat ca fiind necorespunzator, ba din contra.

Tot ce se poate mentiona este amalgamul de idei cu care ne vine povestea in fata ochilor. De la terorism arab, la furt de foacoase nucleare, la mercenari proveniti din soldati aflati de partea binelui odinioare, avem totul. Si nu e ok. Ne mai lipsea mafia italiana si cea japoneza, totul coordonat de Pablo Escobar si aveam totul ca intr-un ghiveci calugaresc, ca tot vine vremea lui. 🙂

Regizorul Michael Cuesta nu e strain de tema terorismului arab, el avand la activ mai multe episoade din serialul Homeland, acest lucru venind in sprijinul celor afirmate de mine la inceput si anume ca indesirea productiilor cinematografice cu aceasta tema este un semn clar al preocuparilor propagandei americane care are la indemana unul dintre cele mai puternice instrumente din lume: filmul.


REACTIA CRITICLIOR

Filmul este controversat, nu toata lumea ii da credit, insa eu sunt de parere ca merita vazut chiar si numai pentru scenele de actiune si modul in care s-a reusit inchiderea povestii intr-un mod relativ neprevazut.

Peter Travers, The Roling Stones:

Even when logic goes up in flames, Michael Cuesta’s thriller speeds ahead like a heat-seeking missile. Michael Keaton and new star Dylan O’Brien make action fireworks seem fresh again.

Hai, v-am pupat! 🙂


TRAILER

Click AICI pentru a viziona trailerul oficial in limba romana!


 

Titlu original / in limba romana: Beach Bum/ Regele plajei; Regie: Harmony Korine; Scenariu: Harmony
Titlu original / in limba romana: Mia and the White Lion / Mia si leul alb;
Iata nominalizarile din acest an: Cel mai bun film: BlacKkKlansmanBlack PantherBohemian RhapsodyThe FavouriteGreen BookRomaA Star
Titlu original / in limba romana: Bumblebee; Regie: Travis Knight; Scenariu: Christina Hodson; Distributie: Hailee Steinfeld; John Cena, Jorge Lendeborg
Titlu original / in limba romana: Robin Hood; Regie: Otto Bathurst; Scenariu: Ben Chandler, David

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.