Film si teatru

A Dog’s Purpose / Cainele, adevaratul meu prieten (2017) – recenzie film

A Dogs Purpose

Titlu original / in limba romana: A Dog’s Purpose / Cainele, adevaratul meu prieten;

Regie: Lasse Hallström;

Scenariu: W. Bruce Cameron, Cathryn Michon

Distributie: Josh Gad, Dennis Quaid, Peggy Lipton; 

Durata: 120 min.;

Productie: Amblin Entertainment, Pariah Entertainment Group, Pariah;

Distribuit in Romania de: Freeman Entertainment;

Nota filmsiteatru.ro: 7,5


 A Dog's Purpose (2017) on IMDb

SINOPSIS

Nu conteaza daca iubesti animalele de companie in general si cainii in special, A Dog’s Purpose / Cainele, adevaratul meu prieten este un film care te face, chiar si numai pentru doua ore, ca devii un iubitor de caini!

Este un film dupa care, la aprinderea luminilor in sala odata cu genericul de final, toti spectatorii aveau ochii in ape.

Ideea principala a acestui film este cumva intrezarita inca din trailer, insa modul in care echipa de productie a ales sa spuna aceasta poveste, este unul remarcabil.

Si asta pentru ca eroul nostru, Bailey, este un caine remarcabil. Nu pentru ca vorbeste (de fapt el mai degraba… gandeste, iar la gandurile sale noi suntem partasi ca niste prieteni imaginari), ci pentru ca intregul sau ciclu de vieti are un sngur rost: acela de a-si afla menirea. Si menirea lui, a lui Bailey, este acela de a fi… suflet! Este aceea de a fi sprijin, prieten, ajutor, companion si iar prieten.

Sunt atat de variate starile prin care te face sa treci acest film, incat, in afara de lacrimile pe care ti le surprinzi in coada ochilor, realizezi ca filmul asta, prin cainele sau, a reusit sa se uite in sufletul tau si sa ti-l lase la vedere.

A Dog’s Purpose / Cainele, adevaratul meu prieten nu e un film bun, e un film foarte bun si mai ales… frumos. Frumos si pur ca prietenia dezinteresata a unui patruped precum Bailey.


JOC ACTORICESC SI REGIE

A Dog’s Purpose / Cainele, adevaratul meu prieten nu este un film cu o pleiada aurita drept distributie. In afara de Dennis Quaid, (The Day After Tomorrow), cel care il joaca pe stapanul la varsta adulta al cainelui nostru, il mai avem pe Josh Gad ca voce a lui Bailey, actor care s-a mai remarcat si ca intruchipare vocala a omului de zapada din Frozen, Olaf.

Regizorul, Lasse Hallström, (ChocolatCasanovaHachi: A Dog’s Tale), a avut de infruntat o adevarata furtuna odata cu aparitia unei presupuse inregistrari din timpul filmarilor, inregistrare in care un ciobanesc german era tratat dur de catre dresorul sau.

Organizatiile pentru apararea drepturilor animalelor din intreaga lume au reactionat vehement, au chemat la boicotarea filmului, in conditiile in care inregistrarea respectiva este datata 2015 (an in care s-a turnat filmul) si in conditiile in care pana acum nimeni nu a scos-o pe piata pentru a apara cu ajutorul ei vreun caine maltratat.

Evident, adevarul este undeva la mijloc, ceea ce e important in opinia mea este faptul ca filmul asta chiar trasmite o multitudine de emotii pozitive, lucru deloc de neglijat si de trecut cu vederea. 


REACTIA CRITICLIOR

Cu un minuscul 1,2 pe IMDb din cauza amintitului scandal referitor la maltratarea de la filmari, filmul a suscitat ample dezbateri nu numai intre criticii de film, ci si in lumea iubitorilor de animale.

Ceea ce s-a dorit un film cu un mesaj clar pozitiv, s-a transformat intr-o polemica nesanatoasa, iar mesajul sau prin care spectatorul era invitat subliminal la profunde introspectii si-a pierdut din intensitate, ca de fiecare data cand can-can-ul isi face loc intr-un domeniu serios

Ce e cel mai interesant in toata afacerea asta este ca regizorul Lasse Hallström este la al treilea film cu si despre caini, este un iubitor declarat si recunoscut al acestor animale, iar cei care au dat publicitatii materialul filmat sunt… TMZ, televiziunea-bastion a stirilor de tip barfa/can-can, entitate care nu are tocmai o reputatie imaculata…

A Dog’s Purpose just wears you down…

…atat are de spus Richard Roeper, criticul desemnat de Chicago Sun-Times sa recenzeze acest film.

Este un film la care va indemn sa mergeti din tot sufletul: imi veti multumi! 🙂


TRAILER

Click AICI pentru a viziona trailerul oficial in limba romana!


 

Titlu original / in limba romana: Taxi 5 Regie: Franck Gastambide; Scenariu:  Luc Besson, Franck Gastambide Distributie: Franck Gastambide, Malik
Titlu original / in limba romana: Book Club / Clubul femeilor dezlănţuite Regie: Bill Holderman; Scenariu: Bill
Titlu original / in limba romana: I feel pretty/Hai, ca sunt belea!; Regie: Abby Kohn, Marc
Titlu original / in limba romana: Midnight sun/Sub soarele noptii; Regie: Scott Speer; Scenariu: Kenji Bando, Eric Kirsten;
Titlu original / in limba romana: Blockers/Interzis la... sex; Regie: Kay Cannon; Scenariu: Brian Kehoe, Jim Kehoe;

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *